5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

KFV'den 11.5 milyon Avro'luk hibe

Van Belediye Başkanlığı ile Alman Kalkınma Bankası'nın (KFV) 11.5 milyon Avro'luk hibe kredisi kapsamında yürütülen çalışmalarda LOT1 ihalesinin sözleşmesi imzalandı.

Atatürk Kültür Parkı'nda düzenlenen törene Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, yardımcısı Mehmet Yaşar ve Van Belediyesi Danışman Müşaviri Gerhard Winnemoeller ile KLV - Tekbudak ortak girişimi yetkilileri katıldı. Alman Kalkınma Bankası'nın (KFV) 11.5 milyon Avro'luk hibe kredisi kapsamında yürütülen çalışmalarda LOT1 ihalesinin sözleşmesi imzalandı. Gerçekleştirilen imza töreninin açılış konuşmasını yapan Van Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar, Alman Kalkınma Bankası'nın finansmanıyla LOT1 ve LOT2 ihaleleri ile çalışmaların devam ettiğini açıkladı. 2008 yılında LOT1 ihalesinin yapıldığını ve yoğun çalışmalar sonucunda dün itibari ile tamamlandığını söyleyen Yaşar, imzalanan sözleşme ile Van Belediyesi Arıtma Tesisleri'nin yenileceğini, jeneratör alınacağını ve laboratuar kurulacağını belirtti.

Ardından kısa bir konuşma yapan Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Van için çok önemli bir çalışmayı daha başlattıklarını ve bundan mutluluk duyduklarını söyledi. Vangölü'nün korunması açısından sözleşmesi imzalanan projenin hayati önem taşıdığını belirten Yenigün, sözleşme ile Van Belediyesi arıtma tesislerinin rehabilite edileceğini, arıtma tesislerine jeneratör alınacağını, laboratuar kurulacağını açıkladı.
 
İmzalanan projenin Van için hayırlı olmasını dileyen Başkan Yenigün, göreve geldikleri 2004 yılından sonra Alman Kalkınma Bankası'ndan temin ettikleri 11,5 milyon Avro ile hibe kredi ile önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti.

Yenigün, "Göreve geldiğimiz 2004 yılından bir yıl sonra Alman Kalkınma Bankası'ndan temin ettiğimiz 11 milyon Avro'luk proje üzerinde çalışma yaptık. 2005'te proje hayata geçti. Daha sonra iki kısım halinde ihale yapıldı. Projenin birinci kısmı olan kolektör hatlarının bir kısmını kapsayan bölümünü tamamladık. Van için önemli olan Arıtma Tesisini de içine alan ikinci kısmı ise bugünden itibaren başlatıyoruz. Arıtma tesisi Van için önemlidir. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana arıtma tesisi üzerinde duruyoruz. Şimdiye kadar tam kapasiteyle çalıştırdık. Fakat arıtma tesisindeki gerek burgu gerekse motorların yenilenmesi gerekiyordu ve laboratuarı ile jeneratörü yoktu ve çevre düzenlemesi yapılmamıştı. Bu projeyle bunların hepsi hayata geçirilecek ve 3 yıl boyunca özelleştirilecek. Oradaki personel eğitimden geçerek 3 yılın sonunda tekrar belediyeye devri yapılacak. Özellikle laboratuarın kurulması çok önemli. Çünkü göle dökülen kirli suların devamlı analizi yapılacak ve kirlilik oranına göre tedbir alınacak. Zaman zaman elektriklerin kesilmesiyle arıtma tesisi tam çalışmıyordu. Alınan jeneratörle bu sorun da çözülmüş olacak. Arıtma tesisi yanında briket atölyeleri var. Onları da o bölgeden çıkararak yeşil alan yapmayı planlıyoruz. Van için çok önemli olan bir projenin çalışmasını başlatıyoruz Bu briket atölyelerine de sanayi sitesi üstüne taşıyacağız. Bu çalışmanın Van'ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin toplam kaynağı 45 milyon Avro'dur. Daha önce imzalanan LOT1 kapsamındaki çalışmalarımız tamamlandı. Bugün ise 11,5 milyon Avro'luk kısmını imzalıyoruz. Bunun tamamı kabul edildiği taktirde, Süphan Mahallesi'ne kadar götürdüğümüz kollektör hattını Edremit ilçesine kadar götürüp bu ilçemizi de dahil edeceğiz. Aynı şekilde Bostaniçi beldesi Van Belediyesi Hayvan Pazarı'na kadar götürdüğümüz bir kolektörümüz bulunmaktadır. Kaynağın tamamı onaylanırsa, Bostaniçi Beldesi'nin tamamını buna dahil edeceğiz" dedi.

Öte yandan katı atık ve çöp istasyonu ile ilgili Çevre Orman Bakanlığı ile birlikte yürütülen bir projelerinin bulunduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Burhan Yenigün şöyle konuştu;
"Mart ayından sonra bu projemize de başlıyoruz. Çöp istasyonunu kapatıyoruz, yeni bir saha açıyoruz. Vahşi depolama katı atık konusunda çalışmalar yürüttük. Çevre Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi ile diyaloga geçtik. Mart ayından sonra 7,5 trilyonu kendi öz kaynaklarımızdan karşılanmakla birlikte 3 aşamalı olan bu ihalenin birinci bölümünü başlatıyoruz. Çevre Orman Bakanlığı bize yüzde 45 gibi destek verecek Özalp yolu üzerinde bulunan mevcut çöpün 3 kilometre ilerisinde yeni bir çöp sahası açıyoruz. Halkı yalan haberlerle oyalamasınlar gidip o alt yapıları görsünler. Bu çalışmalarla yolumuza devam edeceğiz. Bütün yollarımızı beton asfalt yapmak için çalışma başlatacağız. Şuanda çukur, çamur ve toz diyenlerin hepsi mahcup olacaklar. Biz huzurluyuz, bunun çabasını sarf ettik ve şuanda da meyvelerini alıyoruz. Kimsenin cesaret edip de elini taşın altına koymadığını yaptık. Bizden öncede belediyeler vardı, çıkıp böyle bir eser anlatabilirler mi? Ama bizim anlatacak çok eserimiz var Yapılan konuşmaların ardından Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün ile KLV - Tekbudak ortak girişim grubu arasında resmi sözleşme imzalandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 18:19:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?