5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kiralar İstanbul'la yarışıyor

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kentte kira ücretlerinin her geçen gün arttığını belirterek bu konuda ev sahiplerinin daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Özdek, Van'ın dışarıdan sürekli göç alan bir kent olduğunu belirtti.

Yaptıklarını tespitler sonucu kentte kiracı oranının yüzde 47 civarında olduğunu, bu durumun Van'ın yarısının kiracı olduğu manasına geldiğini anlatan Orhan Özdek "Göç alması sebebiyle de sürekli kira problemi yaşayan insanlarla karşı karşıya kalıyoruz. Çünkü Van'da kiralar çok yüksek. Bizim Vanlı ev sahipleri olarak dışarıdan gelip burada kiralık ev bakan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışan memur grubuna yardımcı olmamız gerekir" dedi.

Orhan Özdek, Van'da ev kiraları konusunda serbest bir piyasanın hüküm sürdüğünü, kiraların şu an 250 ile 450 TL arsında değiştiğini ifade ederek, "Ancak bazıları ölçüyü kaçırarak İstanbul ile Ankara ile yarışmaya başladı. 3+1 odalı kaloriferli bir ev için 400 TL istenmeli iken, 650 TL isteyen ev sahipleri var. Kira hadisesi vicdani bir olaydır. O insandan yüksek bir kira ücreti talep etmek ve o aileyi çaresiz bırakmak doğru da, ahlaki de değildir. Kiracı korunmalıdır" şeklinde konuştu. Van'da kiraların çok yüksek oluşunun pahalı gayrimenkullara bağlayan Orhan Özdek, kiracıları mutlaka kontrat imzalamaları konusunda uyararak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Van'da konut ve gayrimenkulların fiyatları çok yüksek olunca eve kiraları da buna paralel gidiyor. Bu da vatandaşların kirada oturma konusunda zora sokuyor. Van'da ev kiraları konusunda maalesef herhangi bir denetim mekanizması yok. Yine ev kiralama durumunun emlakçiler aracılığıyla da olduğu söylenemez. Ev kiralayacaklar mutlaka emlakçiler aracılığıyla ev sahipleriyle kontrat imzalasın. Bu hem ev sahibini hem de kiracıyı ilerde yaşanabilecek muhtemel sıkıntılara karşı koruyacaktır. Sonuçta kontrat bağlayıcı bir unsurdur. Aksi takdirde kontrat yoksa hukuki açıdan hiçbir hak talep edemezsiniz."

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 11:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?