5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kitre Bebek Yarışması yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nce bu yıl ikincisi düzenlenen 'Kız Meslek Liseleri Arası 1. Bölge Folklorik Kitre Bebek Yarışması' Van'da başladı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Salonu'nda başlayan yarışmaya Batman, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Hakkari, Kars, Siirt, Tunceli ve Van'da bulunan kız meslek liseleri katıldı. Kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizden olan el yapımı folklorik kitre bebekler ve giysilerini tanımak, gelecek kuşaklara taşımak, üretimini yaygınlaştırarak ülke turizmine ve ekonomisine kazandırmak amacıyla düzenlenen yarışma hakkında bilgi veren Van İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, yarışmanın bu yılki konusunun her yöreyi simgeleyen geleneksel gelin başını konu edildiğini belirtti. Yarışmanın temel amacının ise her yıl yeni bir araştırma konusu ile kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi ortaya çıkarmak, tanıtımını yapmak ve yaygınlaştırma olduğunu kaydeden Yıldız, yarışmanın sonucunu ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca görevlendirilen jüri üyeleri tarafından değerlendirileceğini söyledi.
Yıldız'ın yaptığı kısa konuşmanın ardında yarışmaya katılan illeri tanıtan sinevizyon gösterisine geçildi. Sinevizyon gösterisinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Türk Kültür Varlıkları Daire Başkanı Yener Altuntaş, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Kitre Bebek Atölyesi Şefi Hürrem Melek Öcalan, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü Projeler Şube Görevlileri Uzman Öğretmen Şehnaz Çivici ve Fatma Çiçekçi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Ünsal ve Van Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muzaffer Aktuğ'dan oluşan seçici kurul, geven dikeninden çıkarılan bir tür zamk olan kitre ve pamuk kullanılarak yapılan eserleri değerlendirecekleri kaydedildi. Yarışmanın sonucunun yapılacak olan değerlendirmenin ardından yarın açıklanacağı ifade edilirken, dereceye girecek eserin ise ileriki bir tarihte Ankara'da yapılacak olan final yarışmasına katılmaya hak kazanacağı kaydedildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 20:04:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?