2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kız yurdunu Bakan Çubukçu açtı

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, yıl sonuna kadar koğuş tipi yurtlarda kalan tek bir kız öğrencinin kalmayacağını ifade ederek, "Böylelikle ağır travma yaşamış, ihmal, istismar gibi çeşitli nedenlerle koruma altına alınan kız çocuklarımız bu merkezde rehabilite edilme imkanına sahip olacaktır" dedi.

Van'da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ve 12-18 yaş grubu kimsesiz kız çocukların kalacağı 72 kişilik Kız Yetiştirme Ev Tipi Yurdu düzenlenen törenle Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından hizmete açıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Çubukçu, hükümetleri döneminde sosyal hizmetlerde yaşanan büyük değişimlerden birinin de bu ev tipi yurtlar olduğunu kaydetti. Bundan 5-6 yıl önce çocukların bir yuva olmaktan çok uzak, çağdışı binalarda tutunmaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Çubukçu, bu kısa sürede kurumları baştan sona değiştirdiklerini belirtti. Ne kendilerini, ne de çocukları mutlu etmeyen toplu bakım modelinden ev tipi bakım modeline geçtiklerini ifade eden Bakan Çubukçu, bu yeni hizmet modelindeki amaçları gençlere bir aile ortamı oluşturmak ve onları tıpkı diğer gençler gibi günlük hayatlarını normal seyrinde yaşamalarını sağlamaya çalışmak olduğunu kaydetti. Şimdiye kadar 14 ilde yapılan ev tipi yurtların faaliyete girdiğini anlatan Bakan Çubukçu, yıl sonuna kadar koğuş tipi yurtlarda kalan tek kız öğrencinin kalmayacağını ifade ederek, "Böylelikle ağır travma yaşamış, ihmal, istismar gibi çeşitli nedenlerle koruma altına alınan kız çocuklarımız bu merkezde rehabilite edilme imkanına sahip olacaktır" dedi.

Ülkenin geleceği olan çocukların yarınlara güvenle bakan, kendini ifade edebilen, topluma ve insanlığa yararlı kişiler olarak yetiştirilmelerinin sorumluluğunun öncelikle devlete ait olduğunu ifade eden Bakan Çubukçu, ancak devletin bu görevini etkili bir şekilde yerine getirebilmesinin temel koşulu toplumun bu konuda göstereceği hassasiyet ve yapacağı işbirliği ile mümkün olacağını vurguladı.

Sosyal hizmetlerinin kalitesi ve yaygınlığının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşların ve hayırsever vatandaşların bu konudaki destekleri ve katkıları arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu vurgulayan Bakan Çubukçu şöyle konuştu:

"Tüm dezavantajlı gruplara geniş bir yelpazede hizmet sunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgenme Kurumu son yıllarda koruyucu, önleyici, tedavi edici ve geliştirici işlevleri olan hizmetlere öncelik vermiş ve bu doğrultuda insanı, sıcak ve çağdaş alternatif hizmet modelini hızla hayata geçirmeye başlamıştır. Kuşkusuz bu süreçte gönüllü kişi ve kuruluşların ortak çaba ve işbirliğinin yanında toplumun tüm kesimlerinin sosyal sorumluluk ve duyarlığı da insan hakları ihlallerinin yaşanmadığı aydınlık bir Türkiye'ye giden yolda bizlere güç verecektir."

Bakan Çubukçu, yaptığı konuşmanın ardından Van Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez ile birlikte kurdeleyi keserek 2007 yılında inşaatı tamamlanan yurdun açılışını gerçekleştirdi. 5 katlı ve 10 daireden oluşan ev tipi yurdu gezen Bakan Çubukçu'ya, yurtta kalan Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Adalet Çiftçi tarafından el işlemeli yazma hediye edildi. Yazmayı alıp başına bağlayan Çubukçu, yurtta kalan kızlarla bir süre sohbet ettikten sonra ayrıldı.

Her dairede 3 oda, bir salon, mutfak ve banyo bulunan daireler, 8 kişinin kalacağı şekilde düzenlendiği gibi gençlerin günlük yaşamlarını sürdürmelerine imkan tanıyacak şekilde düzenlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 13:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?