3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kızılay'ın kan bağışı kampanyası

Türk Kızılay Derneği tarafından başlatılan, 'Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor' başlıklı gönüllü kan bağışı kampanyası, Van'da düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.

Kampanya, Akdamar Oteli'nde düzenlenen kahvaltılı bir ile Türk Kızılay Derneği Van Şube Başkanı Namık Kemal Demiroğlu tarafından tanıtıldı. Demiroğlu, 1957 yılında Ankara ve İstanbul'da ilk kan merkezinin kurarak günümüze kadar bu faaliyetleri yürütün Türk Kızılay'ının Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 40'ıni karşıladığı belirtti. Bu alandaki hedefleri ülke insanının ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin tamamen gönüllü, bilinçli ve düzenli bağışçılardan karşılamak olduğunu kaydeden Demiroğlu, ancak gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığından, Türkiye'de bir yıl içinde toplanan kanların yalnız yüzde 40'ı Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği şekilde Türk Kızılay'ı sayesinde düzenli, gönüllü ve bilinçli kan bağışçıları ile karşılandığı kaydetti.

Kanın geri kalan kısmını ise halen takas yöntemi ile karşılandığını vurgulayan Demiroğlu, "Çağdaş ve ülkemize yakışan çözüm, dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi kan ihtiyacının tamamen ulusal bir kan bankası aracılığıyla gönüllülerden karşılanmasıdır. Gelişmiş ülkelerde güvenli kan bağışçılarını toplam nüfusa oranı yüzde 5 düzeyindeyken, ülkemizde bu oran yüzde 1.5 civarındadır. Temel amacımız ülkemize yakışır bir şekilde gelişmiş ülkelerdeki gönüllü ve düzenli kan bağışçısı oranlarını yakalamaktır" dedi.

Kan vermenin insan sağlığına zararlı yanının olmadığı tespit edildiğini ifade eden Demiroğlu, bilimsel araştırmalara göre, 18-65 yaş arasındaki sağlıklı bireylerin 3 ayda bir kan verebildiğini ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nca da kan vermenin dinimizce de hiç bir sakıncasının olmadığını kaydetti.

Türk Kızılay Derneği'nin, 'Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor' sloganı ile başlattığı 'Gönüllü Kan Bağışçısı Davranış Değişikliği Kampanyası'na toplumun tüm kesimlerinde sosyal sorumluluk adına destek olunması gerektiğini ifade eden Demiroğlu, bu konuda basın yayın kuruluşlarına da ciddi sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Türkiye'de gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığı için toplanan ve saklanan kan miktarının ulusal ihtiyacı karşılamadığını anlatan Demiroğlu, bunun için sık sık yapılan acil kan anonsları yapıldığı, hastane önlerinde kan simsarlarından alınan kanların ise hayati tehlike oluşturduğunu belirtti.

Daha sonra Türk Kızılay Derneği Van Şube Başkanlığı Kan Merkezi Doktoru Yaren Dirik ile birlikte katılımcıların sorularını cevaplandıran Van Şube Başkanı Namık Kemal Demiroğlu, Van'da 3 ayda bir düzenli kan veren 200 civarında gönüllüleri olduğunu belirttiler. 2008 yılı içerisinde 3 bin ünite kan topladıklarını kaydeden Demiroğlu, yıl sonuna kadar 9 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerini belirtti.

Toplanacak olan kanın Van'ın yüzde 40'lık ihtiyacını ancak karşılayacağını da vurgulayan Demiroğlu, "Bunu göz önünde bulundurulduğumuzda Van'ın yıllık kan ihtiyacının 18 bin ünite civarında olduğunu tahmin edebiliriz" şeklinde konuştu.

KİMSEYE SAĞLIKSIZ KAN VERMİYORUZ

Gönüllülerden aldıkları kanların sarılık, AIDS, frengi ve kan gurubunun tespiti gibi 4 ayrı testten geçirildikten sonra ihtiyaç sahiplerine verdiklerini belirten Demiroğlu, yapılan testlerin ardından herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşması durumunda ise kanı imha ettiklerini söyledi. Demiroğlu, kan veren gönüllülerden hastalık tespit edilmesi durumunda ise tedavi olmaları için ilgili kliniğe yönlendirildiğini kaydetti.

OLASI AFETLERE KARŞI KAN STOĞUMUZ DEVAMLI VARDIR

Açıklamaları sırasında devamlı kan stoklarını belli bir seviyede tuttuklarını da belirten Demiroğlu, "Sürekli 500 ünite civarında bir kan stokumuz mevcuttur. Olası bir durumda devreye sokacağız. Bunun yanı sıra diğer kan merkezlerimiz ile temin yoluna gidebiliriz" ifadelerini kullandı.

Van'ın kan grubu haritasını çıkarmadıklarını da ifade eden Demiroğlu, ancak Türkiye'de yapılan araştırmalara göre 0 Rh (+) grubunun yüzde 30 civarında olduğunu tespit edildiği anlattı. Kan gruplarının bölgelere göre farklılık gösterdiğini de söyleyen Demiroğlu, Van'da topladıkları kanlarında ise A Rh (+) gurubunun yüzde 28 ile ilk sırada yer aldığını ifade etti. En fazla kanı kırsal kesimde topladıklarını da belirten Demiroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Şehir merkezine göre nüfus oranına bakıldığından kırsal kesimde daha fazla kan topluyoruz. Bunun için mahallelere çadır kurup mobil kan aracı ile vatandaşların ayağına gitmek istiyoruz. Bu konuda bir araca ihtiyacımız var. Bunu belediyeden talep edeceğiz. Böyle bir çalışmamız var. Toplumun her kesiminde yardım bekliyoruz. Her aileden bir kişinin kan vermesi durumunda Van'ın tüm ihtiyacını karşılarız"

Düzenlenen tanıtım toplantısına, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Türkmen, Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Kırgın, bazı sivil toplum örgüt ve dernek temsilcileri ile çok sayıda mahalle muhtar katıldı.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 14:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?