4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Kızların okuma aşkı UNİCEF yetkilisini bile şaşırttı

Van’da, ’Haydi Kızlar Okula Kampanyası’ kapsamında, kızların okula gönderilmesi çalışmaları devam ediyor.

Özalp İlçesi’nde çalışmalarını sürdüren ekip, okula gönderilmeyen 13 yaşındaki Dilek Öztaşçı’nın babasını, kızını okuma-yazma kursuna göndermeye ikna edebildiler. Kampanya koordinatörü Bahri Yıldızbaş başkanlığındaki 6 kişilik ekip ile ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Tepedam köyüne giden Türkiye ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) İletişim Sorumlusu Rachel Beck, evleri dolaşarak kızları okullaştırma çalışmalarını gözledi.

10 çocuğundan 9’u okullu olan anne Nedibe Savaşlı, kendisine ev işlerinden yardımcı olan 11 yaşındaki kızı Çiğdem Savaşlı’yı, ekibin ikna çalışmaları sonucu okula göndereceğini söyledi. Daha sonra köyde evleri dolaşan ekip, Ali İhsan Öztaşçı isimli şahsın, Dilek Öztaşçı adındaki kızını okula göndermediğini tespit etti. Kampanya Koordinatörü Bahri Yıldızbaş ve il danışmanlarının, baba Öztaşçı’dan kızını okula göndermesini istediler.

Eğitim-öğretimini sürdüren erkek çocuğundan okul yönetimi tarafından karne parası alındığını iddia ederek kızını okula göndermek istemeyen baba Öztaşçı, uzun süren uğraşlar sonucu, kızını okuma-yazma kursuna göndermeye ikna edilebildi. Öztaşçı, kızını okuma-yazma kursuna göndereceğini söyledi. Daha sonra köyden ayrılan ekip, aynı gün Saray ve Çaldıran İlçeleri’ne bağlı köylerde de çalışmalarını sürdürdüler.

Amerika Birleşik Devleti’nden (ABD) gelen UNİCEF İletişim Sorumlusu Rachel Beck gezi sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise kızların eğitimi konusunda çalıştığını ve Türkiye’ye gelme nedeninin ise yapılan çalışmaları izlemek ve hazırlayacakları rapora ilave etmek olduğunu söyledi.

Kampanyanın aktiviteleri üzerine yoğunlaşmanın olduğunu ve bir çok insanın görev aldığını görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Beck, "Kampanyada öğretmenler ve yerel otoriteler var. Kampanyanın özellikle Van’da çok iyi gittiğini gördüm. Herkesi kampanyaya dahil etmişler. Bu da beni etkiledi. Kız çocuklarının eğitimi ile ilgili Türkiye’de yapılan çalışmalarla ilgili düşüncem ise çok fazla kızın okula gitmek istediğini gördüm. Halkın ve ailelerin desteği ile beraber kızların okula gideceğinden eminim" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2005 Pazar 17:30:28
Güncelleme :1 Temmuz 2005 Cuma 17:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?