3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

KOBİ'ler nefes alacak

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Halk Bankası A.Ş. arasında imzalanan kredi anlaşmasının, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) nefes aldıracağını belirtti.

Kandaşoğlu, reel sektörün desteklenmesi, uygun faiz ve limitlerle kredi kullanımının yaygınlaştırılması ve riskin tabana yayılması ilkesine uygun olarak, ülke ekonomisine önemli yer tutan KOBİ'ler ile ticari nitelikli firmaların içinde bulunduğu finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak ve kredi olarak kullandırılmak üzere TOBB ile Türkiye Halk Bankası A.Ş. ile kredi anlaşması imzalandığını hatırlattı.

Kredi çalışmasının bu ortamda üyelerine çok büyük bir kolaylık sağlayacağını belirten Zahir Kandaşoğlu "Dünyada süre gelen küresel krizle birlikte ülkemizde de reel sektörün karşı karşıya kaldığı kriz karşısında birliğimizin başlattığı bu çalışma bir nebze de olsa KOBİ'lerimize nefes aldıracaktır. Özellikle üyelerimizin bu kredilendirmeden faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Bu dönemi en az hasarla atlatmalıyız" ifadesini kullandı.

Açıklamasında, yapılan kredi anlaşması ile KOBİ'ler ve ticari nitelikli firmalara Türkiye Halk Bankası A.Ş. tarafından uygulanacak şartlarda kredi kullanımı sağlanacağını belirten Kandaşoğlu, şunları belirtti: "TOBB tarafından Halk Bankası'na 100 milyon YTL mevduat aktarılırken, Halk Bankası tarafından da 800 milyon YTL nakit, 400 milyon ABD Doları tutarında banka kaynaklı ihracat kredisi ile yaklaşık 1.5 milyar YTL kredi hacmi reel sektörün hizmetine sunulmuştur. Alt limiti 20 bin, üst limiti 50 bin olan nakit kredilere asgari 3 ay vade uygulanırken, azami vade tutarı ise 12 ay olacaktır. Tüm risk ve teminatlandırma Halk Bankası tarafından karşılanacaktır.

Ticaret ve Sanayi Odası üyesi kredi talebinde bulunurken, bankaya hazırladığı evraklar ile birlikte Van Ticaret ve Sanayi Odası'ndan alacağı "TOBB- Halkbank İşbirliği ile Destek Kredisi Talebi Beyan Belgesi" talep edecektir. Bu belgenin istenmesinde amaç, üyelerimizin odamızla daha sıkı ilişki içinde olmasını ve birliğimizin taşra teşkilatlarının işbirliğini sağlamaktır. TOBB tarafından Halk Bankası işbirliği ile başlatılan kredilendirmede imalat, bakım ve onarım faaliyetinde bulunanlardan BSMV kesintisi uygulanmayacaktır. Sadece hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalardan BSMV kesintisi uygulanacaktır."

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 22:00:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?