5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Koçdağı köyünün çığlığı

Van'ın Başkale ilçesine bağlı İran sınırında bulunan Koçdağı köyündeki yüzlerce vatandaş, içme suyu depolarının sel sularına kapılması sonucu günlerdir susuzlukla mücadele ediyor.

İlçe merkezinden 30 kilometre uzaklıktaki 100 haneli Koçdağı köyü yokluk, susuzluk ve bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya bulunuyor.

Yoklukla karşı karşıya bulunan köyde sulama suyu da olmadığı için ne buğday ne yonca ne de bahçe ekilebiliyor. Yıkanmak için bile güçlükle su bulunan, bir bağ otun bile biçilemediği köy bir çölü andırıyor.

Vatandaşlar, yeterli su olmaması yüzünden her tarafın pislik yuvasına döndüğü, hayvan leşlerinin çevreye yayıldığı köyde bulaşıcı bir hastalık ortaya çıkmasından endişe ediyorlar.

Köy Muhtarı Veysel Atalay, yaşanan sorunun çözümü için yetkililer birkaç kez gittiğini ancak hiçbir sorunlarının giderilmediğini iddia etti.

"Açlıktan ölüyoruz, bari susuzluktan ölmeyelim" diyerek yetkililerin köye gelmesini beklediğini söyleyen Muhtar Atalay "15 gün önce köyde oluşan sel suları köyü susuz bıraktı. Köylüler tüm çabalara rağmen sel sularının alıp götürdüğü su deposu ve borularını kurtaramayınca susuzluk baş göstermeye başladı. Su bulamayan hayvanlar ise bir bir kesiliyor. Leş kokusu yüzünden oluşan kötü kokular yüzünden köyde gezilemiyor. Köy içinde oynayan çocukları ise bulaşıcı hastalıklar bekliyor" dedi.

Günlerdir evlerinde bir damla suya muhtaç olan köylüler, 4 kilometre ötedeki dağın kayalıklarda bulunan bir göletten su alıyor.

Göletin uzak ve yolunun da engebeli olması yüzünden herkesin ancak yarım bidon suyu sırtına alarak taşıyabildiğini anlatan kadınlar, yaşadıklarına isyan ederek yetkilileri köylerine davet ettiler.

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 15:22:54
Güncelleme :23 Temmuz 2009 Perşembe 15:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?