5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Köy olmak için çok çocuk yapıyorlar

Van'ın 370 nüfuslu Karakaş mezrasında vatandaşların en büyük hayali köy olabilmek. Ancak en önemli bir engel var. Köy statüsü için gereken 501 nüfus. Transferde başarılı olamayan köylü çareyi çareyi çocuk yapmakta buldu.
 

Van'da filmlere konu olacak türden operasyonun adresi Gürpınar'a bağlı Örmeli Köyü Karakaş mezrası. Karakaşlılar, muhtarlığın kendilerine 10 kilometre uzak olmasından dolayı sıkıntılı. İkamet gibi resmi belgeleri almakta büyük zorluk yaşayan mezra halkı, köylere sağlanan yol, su elektrik gibi hizmetlerden de yararlanamıyor.

Karakaşlılar bu nedenle köy statüsü kazanıp sorunları kökten çözmeye kararlı. 30 haneli 370 nüfusa sahip mezra sakinlerinlerin en büyük sıkıntısı için muhtarlık olabilmek için gereken 501 nüfus.

ÇOBAN BİLE GELMEDİ

Karakaşlılar bu nedenle önce transfere yönelmiş. Ancak komşu köy ve mezralardan kendilerine göçü bir türlü sağlayamamış. Hatta hayvanlarına bakan çoban dahi Karakaş'a yerleşmeye ikna olmamış. Çaresiz kalan Karakaşlılar sonunda kendi imkanları ile sorunu çözmeye karar vermiş. Yani hızla çocuk yapıp nüfusu artırmak.  Mezrada, 370 nüfusa ulaştıklarını belirten Mehmet Sertdur şunları söyledi: Kaymakamlığa müracaatta bulunduk. 'Nüfusunuz az, sayınızın 501 olması gerekir' dediler. Nüfusumuz o kadar değil, zaten benim 11 çocuğum var. Bu rakama ulaşmak için de yeni çocuklara ihtiyaç var. Ekonomik durumumuz kötü ama mecbur gayret göstereceğiz.

20 YILDA HEDEFE ULAŞIRIZ

Köylülerden İsmet Sarısaç ise 'Ne yapacağımızı şaşırdık. Biz o rakama ulaşmaya çalışıyoruz ama hepimizin çocuğu çok. O rakama ancak 20 yıl sonra ulaşırız. Muhtar kendi köyünde duruyor, biz çok uzakta bir mezra olduğumuzdan ne geliyor ne gidiyor'' diye konuştu. Kaymakamlık yetkilileri ise kendilerine başvuran mezraları hemen köy yapamadıklarını belirterek, bir yerleşim yerinin köy olabilmesi için, nüfusun yüzde 50'sinden fazlasının başvuru yapması, muhtarlıktan 2 kilometre uzaklıkta olması, nüfusunun 501'i geçmesi gibi çeşitli şartlar bulunduğunu dile getirdiler.
 

akşam
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 15:15:08
Güncelleme :23 Mayıs 2009 Cumartesi 18:51:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?