7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Köyler güneş enerjisiyle ısınacak

KÖYLER GÜNEŞ ENERJİSİYLE ISINACAK

Vali Münir Karaloğlu, hükümetin rüzgar ve güneşten elde edilecek enerjileri desteklediğini belirterek, "Artık evlerimizin elektrik ihtiyacını bu tür panellerden elde edebileceğiz. Yakında Enerji Bakanlığı, Van da bir 'demo' binasını yapacak" dedi.

Vali Karaloğlu, gittiği İn köyünde vatandaşların Çevre ve Orman Bakanlığı'nca verilen kredilerle evlerine taktıkları güneş enerjisi projesi hakkında bilgi aldı. 34'üncu Turizm Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen gezi kapsamında köye gelen Vali Karaloğlu, halk oyunları ekibi tarafından karşılandı. Halk oyunları ekibiyle birlikte eşi ve protokol üyeleriyle birlikte halay çeken Karaloğlu, köylülerin ikram ettiği yemeği ise yer sofrasında yedi. Güzel bir havada yaklaşık 250 kişinin bulunduğu İn köyünde Karaloğlu, basın mensuplarına, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen krediler ile evlere taktırılan güneş enerji sistemi hakkında bilgi verdi.

SİSTEM İÇİN BAKANLIK FAİZSİZ KREDİ VERİYOR

Köyde ikamet eden 30 ailenin evine güneş enerji sistemi takıldığını ifade eden Karaloğlu, alınan malzemelerin de faizsiz, 3 yıl geri ödemeli kredi ile sağlandığını kaydetti. İn Köyü'ndeki evlere takılan güneş enerji sistemi ve Van'da yakında başlayacak olan bir proje hakkında da bilgi veren Karaloğlu "Orman bakımından çok fakir bir il olduğumuzdan dolayı kalan ağaçlarımızı korumak, ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmak için Türkiye'nin güneş bakımından en zengin ilerinden biri olan Van'da güneş enerjisinden istifade etmek için, hem vatandaşlarımıza bir demo olarak göstermek, hem de onlara ekonomik olarak yardımcı olmak üzere 30 aileye 40 bin TL harcanarak güneş enerjisi panelleri takıldı. Her evin üzerinde 3 tane panel var. Burada en az 10 ay kullanılıyor. Çünkü çok hafif bir güneşin olması bile gün boyunca evin sıcak su ihtiyacını buradan karşılama şansımız var. Biliyorsunuz hükümetimiz temiz enerji dediğimiz rüzgar ve güneşten elde edilecek enerjileri destekliyor. Artık evlerimizin elektrik ihtiyacını bu tür panellerden elde edebileceğiz. Yakında Enerji Bakanlığı Van'da bir 'demo' binasını yapacak. Bir evin hem ısıtılması hem soğutulması bütün elektrik enerjisini güneş enerjisinden elde edilmesini de yakında Van'da demo olarak vatandaşlarımıza göstereceğiz. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun" diye konuştu.

KÖYLER GÜNEŞ ENERJİSİYLE ISINACAK
KÖYLER GÜNEŞ ENERJİSİYLE ISINACAK
İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2010 Pazar 13:06:01
Güncelleme :18 Nisan 2010 Pazar 13:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?