5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kriz sınır ticaretiyle aşılır

Erşah Şirketler Grubu Genel Müdürü Abdulahat Arvas, yaşanan ekonomik krizin, sınır ticareti önündeki engellerin aşılması gerekliliğini daha önemli hale getirdiğini belirterek bu konuda ilgili bütün kesimlere önemli görevler düştüğünü belirtti.

İş adamı Abdulahat Arvas, yaptığı yazılı açıklamada, 30-31 Mayıs 2008 tarihinde sınır ticaretinin geliştirilmesi ile ilgili olarak Van'da Türk-İran heyeti arasında yapılan toplantıda mutabakatla alınan kararların 28 Kasım 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu'nca imzalanıp 28 Aralık 2008 tarih 27094 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı. İki ülke heyetleri arasında yapılan mutabakat zabıtlarında, bürokratik engellerin kaldırılması, sanayi mallarında gümrük muafiyetinin uygulanması, işlemlerin hızlandırılması için mesai saatlerinin düzenlenmesi, tarımsal ürün ticaretinin cazip kılınması, sınır illerinde yerleşik tacir ve şirketlere belge verilmesi gibi sıkıntıların çözüme kavuşturulması kararlaştırıldığını, uygulamanın 2009 yılında yürürlüğe geçirilmesinin planlandığını belirten Arvas, "Dünyada yaşanan global kriz, domino etkisiyle ülkemizin ve nihayetinde ilimizin ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. İlimizin ekonomik durgunluktan kurtulması açısından, evrak üzeri ve temennilerde kalmamak kaydıyla sınır ticaretinin icraata geçirilmesi konusunda atılan adımın olumlu neticeleri, geçmişte olduğu gibi günümüzde de kendisini gösterecektir inancındayım. Dış ticaretle iştigal eden diğer illerde olduğu gibi, bavul ticareti, yolcu beraberinde eşya muafiyeti, açık pazar, transit gibi ticaretlerin de ilimizde yaygınlaştırılarak uygulanması şarttır. Öte yandan, Sınır Ticaret Merkezleri'nin objektif olarak koyacakları kuralların işlemesinin bütünüyle gümrüklere bırakılması, yani Dış Ticaret Rejimi Kararı doğrultusunda yapılan ithalat - ihracat - transit işlemlerinde olduğu gibi, sınır ticareti uygulayıcısının başkaca hiçbir mercie uğramadan doğrudan ilgili gümrüğe müracaatla işini o gümrükte bitirmesi düzenlemesinin yapılması da elzemdir" dedi.

Van'ın gelişmesi için Kapıköy yolunun mutlaka TIR taşımacılığına açılması gerektiğini ifade eden iş adamı Abdulahat Arvas, böylece Asya ve diğer komşu ülkelere takribi olarak aylık 10-12 bin büyük araç, 3-5 bin küçük araç ve on binlerce insanın Van üzerinden geçiş yapacaklarını belirtti. Bu durumun Van ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını anlatan Arvas, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ayrıca, Van Gümrük Müdürlüğü'nün sanayicilere yönelik gıda, hububat ve petrokimya ihtisas gümrük müdürlüğü yapılması halinde, Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı geçici depolama ve veya genel antrepo açılması, hammadde ve lojistik merkez üssü için silo ve hangarların inşa edilmesi, demiryolları ile feribot sorunun çözülmesi, Van ilimizin bölge ve komşu illere hammadde temininde lojistik merkez üssü olma özelliğini kazandırarak, nakliye sektörünü geliştirecek, işsizliği azaltacak, iş bulma imkanı doğuracak, sanayiye ucuz hammadde teminini sağlayarak firmaların gelişmişlik trendini yükselecektir. Böylece ilimizin ekonomisine büyük canlılık getirecektir. İlimize gelişmiş iller seviyesine çıkma fırsatı sağlayacaktır. Mülki idari amirlerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, iş adamı ve sanayicilerimizin, esnaf ve tüccarlarımızın yanı sıra ve hatta hepsinden daha duyarlı olarak siyasilerimiz ve hükümet yetkililerimizin bu konunun takipçisi olmaları doğal görevleridir."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 18:21:53
Güncelleme :16 Ocak 2009 Cuma 18:53:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?