2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kuraklık arıcılarıda vurdu

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bölgede yaşanan kuraklığın en fazla arıcıları etkilediğini belirterek, hükümet tarafından bu sebeple çiftçilere sağlanacak desteklerin arıcılara da verilmesini istediklerini belirtti.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tandoğan, arıcılar açısından bölgede yaşanan kuraklığın sebep olduğu sıkıntılara değindi. Yağışların azlığı nedeniyle bitkilerin çiçek açmadığını vurgulayan Tandoğan, bu durumun da bal rekortesini düşürdüğünü kaydetti. 10 bini il dışından gelen arıcılara ait olmak üzere bölgede 50 bin arılı kovanın bulunduğu ifade eden Tandoğan, çok zor durumda olduklarını kaydetti. Kuraklık nedeniyle arıcılıkta kullanılan malzeme ve arı satışlarında da düşüş yaşandığını vurgulayan Tandoğan, "Her yıl girdi malzemesinin yanı sıra 15 ila 20 bin civarında arılı kovan satışı da olurdu. Ancak kuraklık nedeniyle bu satışlar büyük ölçüde durdu" dedi.

Geçen yıl Tarım İl Müdürlüğü kanalıyla arıcılara verilen desteğinin artırılmasını veya hiç olmasa devam etmesi gerektiğini vurgulayan Tandoğan, "Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar kuraklık nedeniyle hiç bir zaman arıcılar destekleme kapsamına alınmamış. Halbuki kuraklıktan etkilenenlerin başından arıcılar gelmektedir. Kuraklık nedeniyle bölge çiftçilerine yapılacak desteklerin arıcılara da verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Van'da kayıtlı 450 arıcının bulunduğunu da sözlerine ekleyen Tandoğan, "Geçen yıl yapılan desteklemelerden dolayı elde edilen bal miktarı ve arı sayısı gibi veriler Tarım İl Müdürlüğü'nden mevcuttur. Yapılacak destekleme Tarım İl Müdürlüğü'nün verileri dikkate alınarak yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 13:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?