3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

'Kuraklık için bir şeyler yapılmalı'

Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, son yüzyılda sanayileşme ile birlikte doğanın bilinçsizce tahribinin artması ile vahşi kapitalizmin sadece kazanmayı dikkate alması sonucu, dünya dengelerinin değiştiğini ve beraberinde iklim ile mevsimlerin dengesiz hale geldiğini belirterek, "Vahşi kapitalizmin para hırsı kuraklığı tetikliyor" dedi.

Dünya dengelerini değiştiren, kuraklığa neden olan sanayileşmenin vahşi kapitalizm eseri olduğunu ifade eden Feridun Irak, bu sorunun üretimi düşürdüğünü ve tarımsal ürünlerin fiyatlarını yükselttiğini vurguladı. Kuraklığın Van ilini de olumsuz etkilediğini kaydeden Feridun Irak, bu sorunu önlemek için uzmanların ilgili kurum amirleri ile bir araya gelerek kuraklık acil eylem planı hazırlamaları, suyun kullanımı, arazilerin sulanması, yetiştirilecek ürünlerin hangileri olduğunun belirtilmesi yönünde çalışma yapmaları ve bunu kamuoyu ile paylaşmaları çağrısında bulundu. VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, "Para hırsı ile doğanın bilinçsiz kullanılması sonucunda kuraklık ve sel gibi felaketler yaşanmaya başlanmıştır. Özellikle son dönemlerde bu gittikçe artış göstermiştir. Son yıllarda yaşanan kuraklık neticesinde maalesef üretim olmamakta ve tarımsal ürünlerin fiyatları hızla yükselmektedir. Bu durum çiftçileri çaresizliğe itmektedir. İçinde bulunduğumuz 2008 yılında da ciddi bir kuraklık yaşanmaktadır. Bunun neticesinde çiftçilerimiz ürün alamadıkları arazilerini sökmüş bulunmaktadırlar. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız ise hayvanlarını düşük fiyatlarla ellerinden çıkarmaktadır. Bu sorunun çözümü yönünde zaman kaybedilmemelidir. İlimizde bu konuda çok ciddi bir çalışmaya ihtiyaç vardır" dedi.

Kuraklığın Van ilinin önemli varlığı olan inci kefali balığını da olumsuz yönde etkilediğini belirten Feridun Irak, Van Gölü'ne has olan bu balığın her geçen gün tükenmeye yüz tuttuğunu açıkladı. Irak, kuraklıktan dolayı su debilerinin düşmüş olması inci kefali balığının yumurtlaması için yapmış olduğu göçü tam anlamıyla engellediğini dile getirdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ise kuraklığın dünyada en büyük afet olduğunu söyledi. Sarı, "Kuraklık derelerdeki su debisini düşürdü. İnci kefali balığı bu nedenden dolayı kuraklık tehdidi altındadır" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 13:43:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?