3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kuraklık korkutuyor

Van'da sıcaklıklar nedeniyle büyük bir bölümü kuruyan Sıhke Göleti'nde yaşayan balıkların tehlike altında olduğu belirtildi.


Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan Sıhke Göleti'ni ilkbahar aylarından itibaren çok ciddi bir şekilde gözetim altında tutmalarına rağmen büyük bir bölümünün kuruduğunu belirten Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri, göletin artık sulama amaçlı kullanılmasına izin vermediklerini belittiler.

Geçmiş yıllara göre bu yıl daha az sulama amaçlı kullanmasına rağmen, su seviyesinin ilk kez debisinin artına düştüğünü ifade eden yetkililer, seviyesinin düşmesiyle gölette yaşayan balıkların da tehlike altında olduğunu iddia ettiler. Yetkililer, "Sulama amaçlı kullanılmamasına rağmen, gün geçtikçe su seviyesi düşüyor. Bu da balıkların yeteri kadar oksijen almayarak toplu ölümlerine neden olabilir. Ekim ayı başlarına kadar yağmur yağmaması durumunda gölün tamamen kurumasını bekliyoruz. Böyle olması durumunda hem mevcut balıklar ölecek, hem de maya tabakası dediğimi gölün tabanı kuruyacak" dedi.


Van Gölü ve çevresinde yaşanan küresel ısınma ile birlikte halkta kuraklık korkusu arttığını ifade eden yetkililer, halkın bu endişe ile gölet ve barajlarda daha fazla su çektiğini iddia ettiler. Yetkililer, "Baraj ve göletlerden fazla su çekmek vatandaşlarımızın yararına olmadığı gibi aksine zararınadır. Belki birkaç ay daha kullanacakları suyu bir anda bitirmeye çalışıyorlar" şeklinde konuştular.

Meteoroloji Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Van'da 2004 yılında metrekareye yıllık 438 kilogram yağış düştüğünü, ancak bu miktarın 2008 Temmuz ayı itibarıyla 120 kilogram olarak gerçekleştiğini vurguladılar. Yetkililer, hava sıcaklığının 2004 yılına göre sürekli yükselerek 8 santigrat derecelik bir artış kaydettiğini belirttiler.

iha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 18:46:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?