3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kurban Bayramı hazırlıkları

Van İl Müftüsü Osman Artan, Kurban Bayramı'nda vatandaşların kurbanlıklarını dini vecibelere göre kesmeleri için bir dizi önlem alındığını belirtti.

Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz'ın başkanlığında yapılan ve Van Belediyesi, Çevre ve Orman, Sağlık, Tarım il müdürlüklerinden de yetkililerin katıldığı bir toplantı ile alınması gereken tedbirlerin masaya yatırıldığını kaydeden İl Müftüsü Osman Artan, kurbanlıkların belirlenen yerler dışında kesinlikle kesilmemesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Artan, kurbanın dini vecibelere uygun bir şekilde kesilmesi için din görevlilerince vatandaşlara bilgi verileceğini anlatan Artan, "Alınan kararlara uymayanlar önce ikaz edilecek, buna aldırış etmeyenler varsa Van Belediyesi ve Çevre Orman Müdürlüğü ekiplerince haklarında cezai işlem uygulanacaktır. Kurban satışları da belediye tarafından belirtilen Şerefiye mahallesi Altaylı Un Fabrikası yanındaki boş alan, Otogar Müdürlüğü karşısındaki boş arsa, Akköprü mahallesi Toprakkale yanı ve Hacıbekir mahallesi Kaya Otogaz Tesisleri'nin karşısında yapılacaktır" dedi.

Kurban kesimlerinin ise beton zemini olan bütün oto yıkamalarında yapılmasını karara bağladıklarını ifade eden Artan, kurbanın yollarda, yol kenarlarında, park ve dinlenme alanlarında, alışveriş merkezi çevresinde göze hoş gelmeyen bölgelerde kesiminin kesinlikle yasak olduğunu belirten Artan, "Çünkü kurban bir ibadettir. Bu ibadeti yaparken, başkalarını ve etrafımızı rahatsız etmememiz gerekmektir. Çünkü başkalarına eziyet etmek dinen yasaklanan davranışlarımızdandır. Bunun için kurban atıklarının ortalık yerlerde bırakılmaması, toprağa gömülmesi gerekiyor. Bunların salgın hastalıklara sebebiyet verecek şekilde derelere atılmaması lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde verilerin sağlıklı bir elde edilmesi için büyükbaş kurban kesen vatandaşların, kurbanın kulaklarında bulunan küpeleri yetkili kurumlara teslim etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Müftü Artan şöyle konuştu;

"Kurbanı kestiğimiz zaman sadece et yemekle değil. Bir bayram havası içerisinde kesemeyen vatandaşlara da o paylarımızdan vermeliyiz. Bu sevince onları da ortak etmeliyiz. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vekalet yolu ile kurban kesimi bu yıl da devam etmektedir. Kurban kesmeye müsait olmayan vatandaşların il ve ilçe müftülüklerine müracaat ederek, 260 YTL bağış yapması durumunda kurban vecibesini yerine getirmiş olacaktır. Bu bağışlarla kesilecek olan kurbanlar yurt içi ve dışında bulunan yardıma muhtaç insanlara gidecektir"

Van Belediyesi yetkilileri de bayram süresince kurbanlıkların şehir merkezine girmesine izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Belirlenen yerlerin dışında kurbanlıkların satışının yasak olduğunu anlatan yetkililer, "Vatandaşlar kurban kesimlerini tüm oto yıkamacılarda yapabilecekler. Buralar bayram günü açık olacaktır. Buna uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 17:26:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?