3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Kurban kesiminin faydaları

Özerk Diyanet ve Evkaf Sendikası (Özerk Diyanet-Sen) Van Şube Başkanı Yusuf Adli, kurban kesmenin fakir fukarayı sevindirmenin yanında halkın büyük bir kısmının geçim kaynağı olan hayvancılık sektörüne de katkı sağladığını söyledi. 

Kurban Bayramı ile ilgili sendika binasında bir basın açıklaması yapan Şube Başkanı Yusuf Adli, kurbanın kelime olarak yakın olmak, yaklaşmak manalarına geldiğini ifade etti. Dini bir kavram olarak da kurbanın, Kurban Bayramı günlerinde Allah rızası için belli özelliklere sahip hayvanı kesip tasadduk etmek olduğunu, insan tarihi ile yatış olan bu ibadetin geçmiş bütün ümmetlerde de olduğunu belirten Adli "Kurbanın hükmü konusunda müctehitler ihtilaf etmişlerdir. İmamı Şafi'ye göre kurban kesmek sünneti müekkede, Hanefi mezhebine göre de dinen zengin sayılan kişilere vaciptir. Dolayısıyla imkanı olan kişilerin kurban kesmeleri gerekir. Kurbanlar Allah rızası için ve Hz. Peygamber'in gösterdiği şekilde bayram günlerinde kesilir" dedi. 

Kurban ibadetiyle, Allah rızası kazanıldığı gibi fakir fukaranın da sevindirilmiş olduğunu belirten Yusuf Adli "Bununla birlikte halkımızın büyük bir kısmının geçim kaynağı olan hayvancılık sektörüne de katkı sağlanmış olunur. Bu yüzden kurban ibadetine ehemmiyet göstermek gerekir" şeklinde konuştu. 

Vekalet yoluyla kurban kesiminin caiz olduğunu, ancak bu yolla kurban kesecek olanların çok seçici davranmaları gerektiğini de kaydeden Yusuf Adli, "Çünkü vekalet yoluyla kurban kesen bazı dernek ve vakıflar bu işi tamamen ticari bir zihniyetle yapmaktadırlar. Buna dikkat etmek gerekir. Buradan Kurban Bayramı'nın milletimize, devletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini yüce Allah'tan niyaz ederim" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 16:46:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?