5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kürt açılımına destek

Van'da bir araya gelen 11 ticaret ve sanayi odası temsilcisi ile bazı sivil toplum örgütü ve oda başkanları, ortak bir bildiri yayınlayarak, "Kürt sorunun çözümüne ilişkin tüm çevrelerle birlikte geliştirilecek toplumsal barış ve demokratik diyalog zemininde üzerimize düşen görev ve sorumluluğu almaya hazırız" dedi.


Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (VATSO) bir araya gelen bölgedeki ticaret ve sanayi odası ile bazı sivil toplum örgütü oda başkanları adına açılış konuşmasını VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu yaptı. Kandaşoğlu, 30 yıldan beri Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere tüm ülkeyi kapsayan, can ve mal kaybına sebebiyet veren ve Kürt sorunu olarak tanımlanan bu sorunun çözümü için barışçıl, objektif tüm yaklaşımlara 'Evet' demenin insanlık ve hakkaniyetli yurttaşlık görevi olduğu belirtti.

Bundan dolayı Van, Muş, Bingöl, Iğdır, Hakkari, Kars, Ağrı, Erciş, Yüksekova, Doğubayazıt ve Tatvan Ticaret Ve Sanayi Odası ile bazı sivil toplum örgütleri ve oda başkanları olarak bir araya geldiklerini kaydeden Kandaşoğlu, "Kimilerine göre 30 bin yurttaşımızın canına ve 500 milyar dolar kaynağına mal olan sorunun çözümü için Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve muhalefet parti liderlerinin son günlerde yaptığı açıklamalar ve bu açılım sürecine bir katkımız olsun diye bir araya geldik. 30 yıldan beri ülkemiz ve özellikle bu bölgemiz çok sıkıntılar çekti. Maddi ve manevi çok ciddi kayıplarımız olmaktadır. Bunun için bu sürecin bitmesini istiyoruz" dedi.


Tüm Türkiye'deki sivil toplum örgütleri, dernek ve meslek kuruluş temsilcilerine de çağrı da bulunduğunu dile getiren Kandaşoğlu, herkesin bu sürece bir katkıda bulunması gerektiğini ifade etti. Kandaşoğlu, "Herkesin bu sürece bir katkısı olsun ki bu süreç bitsin. Bu süreç biterse gerçekten Türkiye çok güçlü bir ülke olacaktır.

Biz buna inanıyoruz. Bunu hissedip görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Bir basın mensubunun, 'PKK'nın 1 Haziran kadar devam eden silahsızlık kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki sorusu üzerine ise Kandaşoğlu, "Herkesin silah bırakmasını ve kimsenin eline silah almasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.


Daha sonra kısa bir konuşma yapan Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erat ise bu bölgede annelerin ağlamasını ve çocukların yetim kalmasını istemediklerini belirtti. Erat, "Toplum huzurlu yaşasın, iyi bir ortamda yaşasın, huzurlu olalım, refah seviyemizi yükseltelim. Biz bunu istiyoruz."
Kandaşoğlu ve Erat'ın yaptıkları kısa açıklamaların ardından, hazırlanan ortak basın bildirisi VATSO Genel Sekreter Yardımcısı Kerem Oruç tarafından okundu. Katılımcılar, toplu fotoğraf çektirdikten sonra salondan ayrıldı.

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 14:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?