5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kürt kültürü İspanya'da

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Kürt kökenli yurttaşların Nevruz gününü evrensel bir bayram olarak kutlamalarını, yetişkin kadınların "kofi" giyme ve erkeklerin "tirgal" bağlama geleneklerini ve Kürt kültürünün en köklü geleneksel değerlerinden biri olan dengbej geleneğini konu edinen "Adam's Festival" (İnsanın Bayramı) adlı belgesel filmin, Kasım ayında İspanya'nın Bilbao kentinde düzenlenecek olan 51. Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali'nde gösterime gireceği öğrenildi.


Ana bilim dalı olan iletişim alanındaki çalışmalarının yanı sıra kültür konusundaki araştırmalarını filme dönüştüren Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen filmin, Anadolu'nun köklü tarihe sahip renkli unsurlarından biri olan Kürt kültürünün belli başlı geleneklerini belgelemesi açısından önemli bir yapım olduğu bildirildi. Yaklaşık 15 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen filmin çekimleri sırasında Van'daki bir mahallenin tümüyle çekimlere katıldığı, geleneksel Kürt kültürünün tüm ayrıntılarıyla canlandırıldığı açıklandı.
Çok sayıda uluslar arası film festivalinde Doğu Anadolu'nun geleneksel değerlerini belgesel film aracılığıyla dünyaya tanıtan Prof. Cereci, Türkiye halkının önemli unsurlarından biri olan Kürtlerin tarihlerinin ve geleneklerinin araştırılarak paylaşılması gerektiğini, Kürt kültürü içinde çok önemli evrensel ve insancıl değerler bulunduğunu açıkladı. Kültürlerin tanınmasının, insanları barışa yakınlaştıran bir eylem olduğunu açıklayan Prof. Dr. Sedat Cereci, ancak bu yolla ulusal barışın sağlanabileceğini dile getirdi. Çocuk eğitimi açısından Kürt kültüründeki 'Dengbej' geleneğinin, tarihi ve geleneksel ahlakı çocuklara aktarma çabaları çerçevesinde çok gerekli bir geleneksel yöntem olduğunu belirten Prof. Cereci, Anadolu'daki pek çok yerel kültürün içinde, insana insan olmayı öğreten gelenekler bulunduğunu vurguladı. Her halkın, geleneklerine sahip çıkmasının ve geleneklerini korumak için elinden geleni yapmasının takdir edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Cereci, evrensel barışın da yerel kültürlerin birbirlerini tanımasıyla sağlanabileceğini bildirdi.


Binlerce yıldan bu yana dünyanın pek çok yerinde bayram olarak kutlanan Nevruz'un Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Kürt kökenli yurttaşlarca geleneksel değerlerle ve evrensel bir yaklaşımla kutlandığını söyleyen Prof. Cereci, Kürtlerin Nevruz'u tüm insanlığın bayramı olarak nitelemeleri nedeniyle çektikleri filme "Adam's Festival" (İnsanın Bayramı) adını verdiklerini, filmi İngilizce olarak seslendirerek tümüyle uluslar arası festivaller için hazırladıklarını açıkladı. Yerel ve evrensel müziklerin kullanıldığı filmin 2010 yılında düzenlenecek olan Cannes Film Festivali'ne de katılacağı dile getirildi.

İha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 12:59:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?