5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kürt sorununun çözümüne destek

Van Sivil Toplum Örgütleri Danışma Kurulu Dönem Başkanı ve Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (VSMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Simeklioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Kürt sorununun çözümünde inisiyatifi ele almasını beklediklerini söyledi.


18 sivil toplum örgütünden oluşan Van Sivil Toplum Örgütleri Danışma Kurulu, düzenlediği bir basın toplantısıyla Kürt sorunun çözümüne destek verdiklerini açıkladı. Odalar İş Merkezi'nde bulunan VSMMMO'da düzenlenen ve 18 sivil toplum örgütü temsilcisinin imzasının bulunduğu ortak basın metnini Dönem Başkanı Yakup Simeklioğlu okudu. Simeklioğlu, Kürt sorununun 10 binlerce vatandaşın canından olmasına, binlerce vatandaşın köyünden, kentinden ve ailesinden kopmasına neden olduğunu belirtti.

Maddi zenginliğin de heba olmasına yol açan sorunun çözüme kavuşturulamamasının Türkiye'yi etnik çatışmalara sürüklemek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmek olduğunu ifade eden Simeklioğlu, "Ya sev, ya terk et" ve benzeri yaklaşımların fitne tohumlarının büyümesine yol açmakta olduğunu kaydetti. Etnik milliyetçiliklerin körüklendiği bu oyuna gelinmemesi gerektiğini de dile getiren Simeklioğlu, Türk ve Kürt kardeşliği ekseninde çözüm aranması gerektiğini ifade etti.


Simeklioğlu, "Bu yüzden Kürt sorunu, doğusuyla batısıyla bütün Türkiye'nin sorunudur. Sorun ekonomik, demokrasi, insan hakları, eğitim ve toplumsal boyutlarıyla birlikte masaya yatırılmalı ve yeni bir 'sivil anayasa' ile hukuki çözüme kavuşturulmalıdır. Atılacak olan ilk adım ise eşit haklara sahip, 'Türkiye Cumhuriyet vatandaşlığı' kavramının anayasal garanti altına alınmasıdır" dedi.


Farklılıkları bir çatışma sebebi değil, bir zenginlik olarak kabul edecek hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğini savunan Simeklioğlu, "Bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri olarak bizler, şiddetin devam etmesinden birinci derecede huzursuzluk duymakta ve sorunun çözümüne katkıda bulunmak arzusundayız. Bu bağlamda Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünde, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün beyanatlarını çok önemli bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz.

Bu arada askeri ve siyasi kesimlerden yükselen olumlu mesajlar TBMM'yi harekete geçirmelidir. Şimdi çözüm ve birlik olma zamanı. Özellikle muhalefet partileri klasik muhalefet yaklaşımını terk ederek bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmelidir. İstikrarlı ve müreffeh bir Türkiye hepimizin özlemidir.

Bizler, Van Sivil Toplum Örgütleri Danışma Kurulu olarak bütün vatandaşlarımızı sorunun çözümüne katkı sunmaya davet ediyoruz. Ancak en önemlisi, siyasilerin bir türlü yanaşamadığı Kürt sorununda, TBMM'nin inisiyatifi ele almasını
bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Düzenlenen basın açıklamasında, üye olan 18 sivil toplum örgütünden 10'unun temsilcisi hazır bulundu.
 

İha
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2009 Pazartesi 15:40:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?