2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Kuruyan Keşiş Gölü onarılıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, su seviyesinin minimum düzeyine inen Keşiş Gölü'nde bakım ve onarım çalışmalara başladıklarını söyledi.

Van'da Urartu krallarından II. Rusa tarafından M.Ö. 685-645 yıllarında Kuh, Kozan ve Erek dağları arasındaki vadide inşa edilen 4 kilometrekare alana sahip 2 bin 544 metre rakımlı Keşiş Gölü olarak da bilinen Rusa Barajı, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından bakım ve onarıma alındı. Bakım ve onarımları yerinde inceleyerek bilgi alan Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yaptığı açıklamada, Keşiş Gölü'ndeki su seviyesinin minimuma inmesiyle birlikte 13 Ağustos 2008 tarihi itibariyle çalışma başlattıklarını söyledi. Dündar, barajda daha önceki yıllarda su sızmalarının yaşandığını ifade ederek, "Tarihi vasfına uygun bir biçimde korunarak onarılması amacıyla çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Barajın gövde kısmı iş makineleriyle onarılarak zeminle bağlantılı kısmı daha sağlam hale getiriliyor. Çalışmaları 6 iş makinesi ve 15 kişilik ekiple yürütüyoruz. İleri ki yıllarda meydana gelecek olan zararların şimdiden önüne geçiyoruz. Fırsat buldukça tarihi yapılarımızın önlemlerini alıyoruz'' dedi.

Van'ın Gürpınar ilçesi kırsalında bulunan ve yıllardır su tutulmayan tarihi Doni Gölü'nün de onarılacağını belirten Dündar, bu gölün 2008 yılında onarım programına alınacağını söyledi. Dündar, "Bakım ve onarımına Kültür Müdürlüğü'nden ekiplerde katılarak zarar verilmeden onarılacak. Onarımın ardından suyla dolduracağız. Çalışmalar bitince vatandaşlarımız hem piknik yapma imkanı bulacak, hem de yaz aylarında araziler bu gölle sulanacak. DSİ bu tarihi gölü de onararak halkımıza kazandıracaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 12:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?