5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kuş giribi araştırması sonuçlandı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YYÜ) bilim adamları tarafından yapılan ve Van Gölü Havzası'nda göçmen kuşların konakladığı bölgelerden alınan 47 kuş türüne ait 2 bin dışkı numunesinin proje kapsamında kurulan laboratuarda incelendiği kuş gribi araştırması tamamlandı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 2005 yılında baş gösteren ve 4 kişinin ölümüne neden olan kuş gribi ile ilgili Van'da yapılan ilk araştırmada, YYÜ'den 10 kişilik bir ekip, 3 yıl boyunca TÜBİTAK destekli "Van Gölü Havzası'nda bazı kanatlı türlerinde Avian İnfluenza A virüslerinin Real-Time PCR ile tespiti, izolasyonu ve alt tiplerinin (Kuş gribi virüsleri) belirlenmesi" projesini yürüttü.

ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Ölümlere neden olan kuş gribiyle birlikte, endişe ve telaşında ortaya çıkmasının bu bölgede bir bilimsel teknik laboratuar altyapısına ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu belirten proje yürütücüsü YYÜ Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banur Boynukara, "Projemizi başarıyla tamamladık. Proje sayesinde çok önemli bir laboratuar kurduk. İlk sonuçları da TÜBİTAK'a teslim ettik. Onayın ardından sonuçları kamuoyu ile paylaşacağız. Birçok hastalık açısından risk alanı olan Van Gölü Havzası'nda kuş gribi ile ilgili ilk verileri sunmak çok önemli. Bundan sonra herhangi bir salgında çok kısa bir sürede teşhis yapabilecek ve önlemler alınabilecek. Zaten esas olan da budur" dedi.

Projenin alan araştırmasını ekibiyle birlikte yapan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel ise, Van Gölü havzasının kuş göçü açısından çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek,"Van Gölü Havzası'ndaki bio çeşitlilik içersinde bazı kuş hastalıklarının da taşınması söz konusudur. Proje kapsamında kurulan laboratuarla çok büyük bir eksiklik giderildi. Biz 47 kuş türüne ait olan 2 bin dışkı numunesi alarak laboratuara taşıdık. Bu proje bizim için çok büyük bir tecrübe oldu" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 13:50:07
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 13:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?