5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Kütüphaneler Haftası kutlandı

Van Valisi Özdemir Çakacak, kitaplardan uzak yaşamanın kör, sağır ve dilsiz yaşamak gibi olduğunu ifade ederek, hiçbir eğlencenin okumak gibi ucuz, hiçbir zevkin de okumak kadar kalıcı ve faydalı olamayacağını söyledi.

Van'da, 45. Kütüphaneler Haftası İl Halk Kütüphanesi salonunda düzenlenen törenle kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlik, kutlama mesajlarının okunmasıyla sürdü.

Emekli halk eğitim eski müdürü Hakkı Yakupoğlu ve İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mustafa Ünal'ın birer açılış konuşmasını yapmasının ardından kürsüye gelen Van Valisi Özdemir Çakacak bilginin önemine değindi. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli unsurun düşünebilmesi olduğunu ifade eden Vali Çakacak, insanın düşünen, düşündüklerini yorumlayarak değerlendiren ve eyleme geçiren olduğunu belirtti.

İnsanın bu çaba sonucu elde edilen bilgileri, becerileri kullandığını ve gelecek kuşaklara aktarmayı istediğini anlatan Vali Çakacak, "Bunun sonucunda bilgi depolayacak ve geleceğe aktaracak materyaller geliştirilmiş. Bunların en önemlisi kitaplardır. Kitabın faydalarının anlaşılması kullanılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının gerekliliği sonucu kitaplıklar ve kütüphaneler oluştu. Kütüphaneler de eski çağlardan beri insanlığa hizmet etmektedir. Milletimiz kurduğu tüm medeniyetlerde kitaba ve kütüphaneye çok büyük önem vermiştir. Bugün kütüphanelerimizde kitaplarla birlikte sürekli yayın, film, ses kaydı, teyp bandı, CD, DVD gibi bilgiyi depolayan, muhafaza eden materyallerle, düşünce ve sanat ürünleri ile de hizmet vermektedir. Ayrınca internet ve internet kullanımı yoluyla da her türlü bilgiye ulaşma imkanı vermektedir. Günümüzde bilgiye ulaşma yolları çok çeşitlenmiş ve kolay hale gelmiştir. Ancak bunlardan kitaplar hiçbir zaman değerinden bir şey kaybetmemiştir. Bilakis bilgiye ulaşmada kitaplar daima ağırlığını korumuştur. Ama nedense aynı ağırlığı biz insanlar olarak kitaplara verebiliyor muyuz? Ancak insanımız bazen bahane olarak kitapların pahalı olduğunu söyleyebilirler. Biz de diyoruz ki kitaplardan ücretsiz faydalanabileceğiniz mekanlar var, kütüphaneler var. Kütüphanelerden faydalanan insanlara baktığımızda kütüphanemizin değerinin yeterince anlaşılmamış olduğunu görüyoruz. Öğrencilerin haricinde kütüphanelerden yeterince yararlanılmıyor. Halbuki kitaplardan uzak yaşamak, kör, sağır ve dilsiz yaşamak gibidir. Hiçbir eğlence okumak gibi ucuz, hiçbir zevk de okumak kadar kalıcı ve faydalı olamaz. Kitap yolumuzu aydınlatan ışıktır, karanlığın amansız düşmandır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın 45. Kütüphaneler Haftası'nda, değişim ve gelişimin hızla devam ettiği dünyamızda hayat boyu öğrenme imkanlarını kullanmalarını ve en iyi dost olan kitaplardan yeterince faydalanmalarını temenni ediyorum" dedi.

Vali Özdemir Çakacak'ın yapmış olduğu konuşmanın ardından şair Ümit Kayaçelebi ve Taylan Çiçek kütüphanelerle ilgili yazmış oldukları şiirleri okudular. Program, Türk Sanat Musiki'si eserlerinin dinlenmesiyle devam etti. Yıl içerisinde kütüphaneyi ziyaret eden öğrenciler ve destek olanlara Vali Çakacak tarafından hediyeler verildi. Etkinlik, engelli öğrenciler tarafından hazırlanan serginin açılışı ile sürerken, ikramların sunulması ile program sona erdi.

45. Kütüphaneler Haftası programına, Van Vali Yardımcısı Mehmet Nuri Başaran, Van Emniyet Müdür Yardımcısı Derviş Kara, İl Kültür ve Turizm eski Müdürü İzzet Kütükoğlu ve kütüphane personeli katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 19:09:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?