5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Lağım içinde yaşam!

Van-Erciş karayolu üzerinde bulunan ve Van Gölü'nün yükselmesi sonucu mağdur olan vatandaşlara yaptırılan afet konutlarındaki atık sorunu içinden çıkılmaz hale ulaştı.

Yüzlerce vatandaş, yığılan ve onlarca metrekare genişliğe ulaşan lağım suları ile iç içe yaşıyorlar.
Göl kıyısındaki Şamranatı Mahallesi'nde yaşayan ve suların yükselmesi sonucu tarım alanları ve evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için yaptırılan 80 afet konutunda birçok alt yapı sorunu yaşanıyor. Fosseptik çukurun yetersizliği yüzünden evlerde kullanılan bütün atık suların yakın bir çevrede açık alanda biriktiğini ve küçük bir gölcük oluştuğunu anlatan vatandaşlar, soruna yıllardır bir çözüm bulamadıklarını anlattılar.


Kalecik köyü yakınlarında olan afet konutlarının statüsünün de belli olmadığını, ne kente bağlı bir mahalle, ne de köyün bir parçası olmadıklarını anlatan Atakan Abdullahoğlu, sorunlarının şimdiye kadar çözülmemesinin de bundan kaynaklandığını anlattı. Afet mağduru 80 ailenin 4 yıldır bu konutlara taşındığını, birçok soruna rağmen çaresizlik yüzünden başka yerlere gidemediklerini anlatan Abdullahoğlu "Evlerin arasında çevre düzenlemesi, normal şartlarda bir yol gibi birçok sorunumuza rağmen bizim en büyük sıkıntımız atıklar. Mutfak, banyo ve tuvaletlerde kullanılan sular ve atıklar ilk önceleri hemen yol kenarına yapılan fosseptiğe akıyordu.

Ancak bu çok çok yetersiz olduğu ve çabuk dolduğunu için yakınına bir çukur da biz açtık. Ancak bu da doldu ve atık sular yüzünden çevrede bir gölcük oluştu. Adeta lağım içinde yaşıyoruz. Lağım suları bazı evlerin temeline dayandı, çevresini sardı. Burada 500'e yakın insan yaşıyor, yüzlerce çocuk bu lağım gülcüğü çevresinde oynuyor, çevreye yayılan kokular evlerde oturulmasını güçleştiriyor. Bu pis su gölcüğü tam bir sivrisinek yağı oldu. Evler yamacın altında yapıldığı ve önümüzde yol engeli olduğu için kar ve yağmur sularının da bir tahliyesi söz konusu değil, onlar da birikiyor" dedi.


Sorunun çözümü konusunda bir önceki Belediye Başkanı Burhan Yenigün'ün kendilerini ziyaret ettiğini, yeni belediye yöneticilerine de sıkıntıları anlattıklarını belirten Atakan Abdullahoğlu "Tek çözüm bizim fosseptik çukura giden şebekenin, hemen yolun altında Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne giden kanalizasyon şebekesine bağlanmasıdır. Bu çok rahat ve kısa sürede olabilecek bir iştir. Ayrıca mahalle statüsüne alınmamız sıkıntılarımızın çözümü konusunda önemli bir gelişme olacaktır" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 19:41:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?