3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Mazlum-Der'den miting

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Van Şubesi Başkanı Abdulbasit Bildirici, Ayfer Susuz isimli tesettürlü kadının Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Dekanı tarafından hakarete maruz kaldığı iddiasına tepki göstererek, Cumhuriyet Halk Partisi'ne de (CHP) olayı kınamaları konusunda çağrıda bulundu. 

Sanat Sokağı'nda, Gökkuşağı, Umut-Der, İnsan-Der, Mazlum-Der, Memur-Sen ve Anadolu Gençlik Derneği'nin katılımıyla ortak düzenlenen 'Başörtüsüne Özgürlük' konulu 117. basın açıklamasını Mazlum-Der Başkanı Abdulbasit Bildirici okudu. Geçtiğimiz hafta anneannesinin yanında refakatçi olarak bulunan Ayfer Susuz ismindeki tesettürlü bir kadının Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Sebik tarafından hakarete maruz kalarak hastaneden kovulduğunu ileri süren Bildirici, yaşanan olayla ilgili bilgi verdi. 

Ayfer Susuz'un önceden doktorlardan izin alarak refakatçi olarak kalacağını bildirdiğini belirten Bildirici, 24 Kasım 2008 günü Dekan Ahmet Sebik'in hastayı ziyareti esnasında tesettürlü olan Susuz'la karşılaştığını anlattı. Bunun üzerine Dekan Sepik'in Susuz'a nahoş sözler sarf ederek sataşmada bulunduğunu öne süren Bildirici, "Daha sonra yanında bulunan doktorlara dönerek, 'Bunu burada görmek istemiyorum' diyerek doktorların refakatçiyi odadan çıkarmaları istemiştir. Bunun üzerine refakatçi kadın kıyafetinin doktoru ilgilendirmediğini, kendisinin hastasının yanında refakatçi olarak bulunduğunu ve hiçbir suretle bu hakkının elinden alınmayacağını dile getirmiştir. İki gün sonra doktorlar tekrar viziteye geldiklerinde bu kez ismi 'Ata' olan bir doktor, dekanın refakatçinin hastaneyi terk etmesi yönündeki taleplerini yinelemiştir. Aradan 4-5 saat geçtikten sonra hasta genel cerrahi bölümüne sevk edilmiştir. Daha sonra ise refakatçi tarafından Dekan hakkından suç duyurusunda bulunulmuştur. Meydana gelen bu hak ihlalinden sonra refakatçi tesettürlü kadın, Mazlum-Der Van Şubesi'ne yazılı müracaatta bulunarak uğradığı haksızlığın giderilmesi için hukuki yardım talep etmiştir. Bunun üzerine Tıp Fakültesi Dekanı Ahmet Sebik ile görüşmek üzere dernek yönetimi tarafından yapılan randevu talebimiz ise reddedilmiştir. Yaşanan bu olay açık bir hak ihlalidir. Burada hem refakatçi kadının inanç özürlüğü ihlal edilmiş hem de hastanın sağlık hakkı ihlal edilmiştir. Fakülte Dekanı'nı kınıyoruz" dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) çarşaf açılımı girişimiyle de ilgili açıklamalarda bulunan Abdulbasit Bildirici, şöyle konuştu:


"Bildiğiniz gibi CHP çarşaflı kadınlara bizzat CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından rozet takarak törenle parti üyesi yapmış bulunmaktadır. CHP'nin geçmişi, kılık kıyafetle ilgili anayasal düzenlemeyi jet hızıyla Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirmesi hala hafızalarımızdadır. Bu yüzden CHP'nin bu tutumunu inandırıcı bulmuyoruz. Muhafazalar Müslüman halkımızın oylarını almak için bu tür girişim başlatıldığını düşünüyoruz. Böyle düşünmek için de onlarca nedenimiz bulunmaktadır. Bu düşüncemizin yanlış olduğunu ispat etmek için CHP'nin önüne bir fırsat çıkmış bulunmaktadır. Buradan hem Deniz Baykal'a hem de CHP Van İl Başkanı Avukat Halil Kartal'a çağrıda bulunuyoruz. Buyurun dekanın yaptığı uygulamayı açıkça kınayın. Aksi taktirde CHP'nin çarşaf açılımına hiçbir zaman inanmayacağımızı bilmelisiniz. Bu aynı zamanda yıllar boyunca dindar kadınlara adeta kan kusturan eylemleriniz için bir özür olarak da kabul edilecektir." 

Basın açıklaması esnasında zaman zaman slogan atan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 11:40:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?