2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Meme kanseri hakkında bilgiler verildi

Van'da, 'Annemle biz kanseri yeneriz' projesi çerçevesinde meme kanseri hakkında bayanlara yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda düzenlenen ve Ekim 2008- Mart 2009 tarihleri arasında 17 öğretim görevlisin desteği ile 16 ili kapsayacak halk bilgilendirme toplantısına bayanlar büyük ilgi gösterdi. 

17 yıl önce meme kanserine yakalanan tiyatro sanatçısı Serra Yılmaz ile kendisi gibi oyuncu olan kızı Ayşe Yılmaz'ın kansere karşı verdikleri mücadele çerçevesinde hayata geçirilen ve Meme Hastalıkları Federasyonu, Türk Kadınlar Birliği, Europa Donna Türkiye, Avaze Türk Müziği Topluluğu ve Novartis Onkoloji Derneği tarafından proje kapsamındaki toplantıda, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bilici tarafından meme kanserinin tanı teşhis ve tedavisi halkında bilgi verildi. Yrd. Doç. Dr. Bilici, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de meme kanserinin görülme oranının çok yüksek olduğunu belirtti. Türkiye'de her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bilici, kadınlarda yaş arttıkça meme kanseri riskinin arttığını dile getirdi. Aileden birinin meme kanserine yakalanması durumunda diğer aile fertlerinde de görülme riskinin 2 kat arttığını anlatan Bilici, erken tanının yüzde 90 oranında iyileşme sağladığını altını çizerek "Her 9 kadında birine meme kanseri tanısı konulmaktadır. Erken teşhisle iyileşme oranı yüzde 90'ının üzerindedir" dedi. 

Kadınların 40 yaşına kadar her ay düzenli olarak meme muayenesi ve 40 yaşında sonra ise yapacakları aylık muayenenin yanında yıllık mamografi yaptırmaları gerektiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Bilici, kadınlara kendi kendini muayene metotlarını anlattı. 

Yrd. Doç. Dr. Bilici'nin verdiği bilgilerin ardında kendisi de meme kanserini yenmiş bir kişi olan projenin düzenleme kurulu Üyesi Violet Aroyo, kanseri nasıl yendiğini anlattı. Bilgilendirme toplantısının sonunda katılımcılara ücretsiz mamografi kuponu dağıtıldı.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 18:24:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?