4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

'Menua' film oluyor

Urartu Kralı Menua tarafından 6. yüzyılda inşa ettirilen Menua (Semiramis/Şamran) sulama kanalının belgesel filminin çekilmesi için çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, günümüzde de kullanılan yeryüzündeki tek arkeolojik yapı olan Van’daki Menua kanalının, belgesel filmle gelecek kuşaklara aktarılacağı belirtti. İHA muhabirine belgesel film projesiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Cereci, 2 bin 800 yıl önce Urartu kralı Menua tarafından, Urartu Devleti’nin başkenti Tuşpa’ya su getirmek amacıyla yaptırılan 51 kilometre uzunluğundaki Menua kanalının, halen Van’ın içme suyunu karşıladığını belirti.

Arkeolojik özelliğiyle birlikte, içinden geçtiği yerleşim yerlerinin kültürlerinin biçimlenmesinde de rol oynayan su kanalının, güzergahı değişmeden binlerce yıldır Van’ın ilçesi Gürpınar’dan kente su taşıdığı anlatan Prof. Dr. Cereci, önümüzdeki mayıs ayında Menua kanalını konu edinen bir belgesel film çekeceğini açıkladı.

Daha önce ’İstanbul’a Hayat Veren Sular’, ’Hoş Gelmişsiniz’, ’Evrenin Yüreğindeki İnci’, ’Kehriz Suları’ adlı belgesel filmlere de imzasını atan Prof. Dr. Cereci, "Menua kanalı, halen yapıldığı günkü işleviyle kullanılan bir arkeolojik yapı olma özelliğinin yanı sıra Asur Kraliçesi Semiramis’in adından esinlenerek, halkın kanala verdiği Şamram adı nedeniyle de çok geniş bir kültürel açılımı olmuştur" dedi.

SUYLA YAŞAYAN KRAL

Kültür Bakanlığı ve Edremit Kaymakamlığı’nca desteklenen belgesel filmin, Ön Asya’nın en büyük su uygarlığı olarak nitelenen Urartu devletinin, su yapıları konusundaki düzeyini, bazı noktalarda günümüzdekiyle yarışabilecek ölçüde bilgiye ve birikime sahip olduğunu açıkça ortaya koyan bir kanıt olacağını vurgulayan Prof. Dr Cereci, şunları söyledi:

"Cumhuriyet döneminde, bazı bölümleri üzerine beton dökülerek kullanılmaya devam edilen Menua kalanının belgesel filmi çekilmesiyle, Anadolu’nun değerine paha biçilemeyen kültürel mirası bir başka açıdan da gündeme gelecek ve yeni bir belgeyle tarih ve kültür meraklılarına sunulacaktır. Bu film projesi için 7 yıldır çalışma yapıyorum. ’Suyla Yaşayan Kral’ adını vereceğimiz belgesel filmin, uluslararası alana taşınmasını amaçlıyoruz. Ardında iz bırakan bütün insanlar gibi, Urartu Kralı Menua’nın da halen yaşadığına, yaptırdığı kanaldan su aktıkça yaşayacağına inanıyorum. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı Bölümü öğrencilerinin de yapımında görev alacağı filmin, 2005 yılının Eylül ayında tamamlanmasının planlıyoruz."

Van’da ilk sulama kanalları ve barajlar arasıda yer alan ve Urartular zamanında yapılan Menua (Semramis/Şamran) sulama kanalı, en önemli yapıtlardan biri olarak kabul ediliyor. Kanal, Urartu Kralı Menua tarafından yaptırılmıştır. Su kaynağı Gürpınar’ın Yukarı Kaymaz Köyü yakınlarında, Başet Dağı’nın kalkel kayalıklarından doğmaktadır. Van’ın içme suyu bu kaynaktan sağlanmaktadır. Menua kanalı, dünya mühendisliğinin bir harikası olarak geçtiği yerlere hayat vererek, işlevini günümüze kadar sürdürmektedir. 51 kilometre uzunluğundadır. Kanal, Gürpınar, Edremit ve Van’ı sulayarak güzergahını tamamlar.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2005 Cumartesi 17:18:19
Güncelleme :14 Nisan 2005 Perşembe 14:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?