2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Mevsim değişikliği çocuklara yaramıyor

Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevliya Öcal, mevsim değişikliklerinin çocukları sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Dr. Sevliya Öcal, kış mevsiminin ardından bahara girilen şu günlerde sürekli değişen hava şartlarının insan ve özellikle çocuk sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Çocuklarda bahar aylarında özellikle suçiçeği, kabakulak, soğuk algınlığı, grip gibi bulaşıcı hastalıklar sık görüldüğünü ifade eden Dr. Öcal, "Bu tür hastalıkların özellikle kalabalık ortamlarda yayılma olanağı bulunur. Bu hastalıkların bir kısmına karşı aşıyla korunmak mümkün. Ancak ateşli hastalıklar geçiren çocukların hastalıkları süresince okula gitmemelerinde diğer çocuklara bulaşmaması açısından fayda var. El yıkamak, tüm mikrobik hastalıklardan korunmada en etkili yöntemdir" dedi.

Bahar aylarında halk arasında 'saman nezlesi' diye bilinen alerjik nezleye ve astım hastalığının alevlenmesine sık rastlandığını da belirten Dr. Sevliya Öcal, artık bebeklere de astım teşhisi koyduklarına dikkat çekti. Dr. Öcal, "Astımlı hastalar bize genellikle öksürük, nefes alıp verirken zorlanma, hırıltılı nefes alma yakınmalarıyla başvuruyor. Artık bebeklerde de astım tanısı koyabiliyoruz. Bu nedenle düzelmeyen öksürüğü veya hırıltısı olan çocukların bu yönden de değerlendirilmesi gerekiyor.

Alerjik hastalıklarda en önemli korunma yöntemi alerji olan maddeden uzak durmaktır. Bu nedenle polen alerjisi olan kişilere polenin en fazla görüldüğü saatlerde açık havada dolaşılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını öneriyoruz. Uygun tedavilerle astım ve saman nezlesi olan çocuk ve erişkinler bu dönemi rahat atlatabilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 17:19:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?