2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Mevsim değişikliğine dikkat uyarısı

Özel Divan Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Murat Köse, mevsim değişikliklerinde birçok hastalığın ön plana çıktığını belirtti. 

KBB Uzmanı Köse İHA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim değişikliği yaşandığı dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle gelen hasta sayılarında artış olduğunu söyledi. Yaz mevsiminden sonbahar ve kış mevsimine geçildiği dönemlerde, üst solunum yolu enfeksiyonlarını arttığını belirten Dr. Köse, "Mevsim değişikliği olduğu zamanlarda soğuk havanın vücut direncini düşürmesiyle vücut bu enfeksiyonu çabuk kapmaktadır. Üst solunum yolları hastalığı farenjit, larenjit, nezle, grip, sinüzit gibi birçok hastalığı kapsamaktadır. Bu hastalıklardan birine yakalanan bir kişinin diğer insanlara enfeksiyonu bulaştırması söz konusudur. Bu tip hastalıklar insandan insana bulaşmaktadır. Haliyle grip, nezle gibi viral hastalıklar en fazla toplu ortamlardan bulaşır" dedi. 

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, vücutta kırıklık, kas ağrıları, eklem ağrıları, baş ağrısı, öksürük üst solunum yolları enfeksiyonu şikayetlerinin mevsim değişikliği dönemlerinde arttığını ifade eden Dr. Köse, bu tip enfeksiyonlarda yanlış tedavi uygulanmaması gerektiğine dikkat çekti. 

Grip, nezle ve soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiğin kullanılmaması gerektiğini dile getiren Dr. Köse, "Tedavi şikayetlere yöneliktir. Yani ağrı kesici, öksürük şurubu, burun açıcı spreyler ve birtakım soğuk algınlığı ilaçları kullanılarak zaten kendiliğinden iyileşecek olan hastalığın daha rahat geçirmesini sağlamaktır" dedi. 

Gribal enfeksiyonların özellikle bazı insanlar için ayrı bir önem taşıdığının ve en iyi korunma yolunun sürekli el yıkamak olduğunu belirten Uz. Dr. Köse, "Hastalık için önem taşıyan kişilere riskli grup denir. Bu grupta bebekler ve küçük çocuklar, gebeler, özellikle başka hastalıkları da olan ileri yaşlılar, vücudun direncini kıran birtakım ilaçları kullanan hastalar yer almaktadır. Bu gruptaki insanların grip salgınlarının yaşandığı dönemlerde dikkatli olmaları, insan gruplarının olduğu ortamlara girmemeleri ve çocukları, bebekleri çok zorunlu kalmadıkça bu ortamlara sokmamaları gerekir. Yine en iyi korunma yolu sürekli oladak ellerin yıkanmasıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 18:20:40
Güncelleme :8 Ekim 2008 Çarşamba 18:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?