4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Mikrokredi uygulaması başlıyor

Van Valisi Niyazi Tanılır, Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da hayata geçirilen mikrokredi uygulamasının, Van'da da uygulanmaya başlayacağını söyledi.

Tanılır, gazetecilere yaptığı açıklamada, fikir babası Bangladeşli Prof. Dr. Muhammet Yunus'un olduğu mikrokredi uygulamasının ilk kez Türkiye'de Diyarbakır'da hayata geçirildiğini anımsatarak, bunun yoksullara yönelik bir çalışma olduğunu, dünyanın 100'den fazla ülkesinde uygulandığını kaydetti.

Mikrokredi uygulamasının başarılı bir proje olduğuna işaret eden Tanılır, Van'da en önemli sorunun işsizlik ve bundan kaynaklanan yoksulluk olduğunu, bu nedenle projeyi burada da hayata geçirmeye karar verdiklerini bildirdi.
Mikrokredi için bir fon oluşturduklarını, fonun ilk parasının Özel İdare Müdürlüğü ve Van Valiliği tarafından karşılandığını anlatan Tanılır, mikrokredinin yoksulların bankası olacağını, finansın da bağışlarla sağlandığını kaydetti. Bu uygulamada banka kredisi gibi bir sürecin bulunmadığına işaret eden Tanılır, şunları kaydetti:
''Bu çalışmanın muhatabı sadece kadınlardır. Erkeklere kredi verilmiyor. Çok yoksul kesimler seçiliyor. Beş kişilik gruplar oluşturuluyor. Daha sonra uzmanlar tarafından bu gruplara bir haftalık eğitim veriliyor. Bu eğitimler iş kurma eğitimi değil. Tamamen motivasyon eğitimidir. İnsanların kendilerine güven duymaları sağlanıyor.''

Mikrokredi uygulamasında yoksul insanlara küçük miktarlarda para verildiğini vurgulayan Tanılır, Diyarbakır'da bu kredinin geri dönüşümünde sorun yaşanmadığını, yüzde 150'lik geri dönüşüm sağlandığını bildirdi. Tanılır, mikrokredi uygulamasının yakın zamanda hayata geçmesi için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2005 Perşembe 00:43:27
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 17:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ARZU AKSOY IP: 85.100.67.xxx Tarih : 13.12.2006 17:58:47
Sn.Vali mikrokredinin ilk kez Turkiye'de Diyarbakirda hayata gecirildigini soylemis.Bir mikrokredi uzmani olarak sayin valinin bu konuyla ilgili eksik bilgi sahibi olmasi beni cok uzdu.Mikrokredi ilk olarak 2002 yilinda yani Israfi Onleme Vakfi bu projeyi uygulamadan tam 1 yil once Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi tarafindan Maya ismi altinda,Kocaeli bolgesinde baslatilmistir.Simdilik Kocaeli,Istanbul,Sakarya ve Duzce illerindeuygulanmakta olup yaklasik 4000 civarinda kredi kullandirilmistir.Saygilar.