7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Minareli mezar taşına büyük ilgi

VAN'DA MİNARELİ MEZAR TAŞINA BÜYÜK İLGİ

Van'da, bir demircinin demirden yaptığı minareli mezar taşları vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Ölen kişinin varlığının belirlenmesi ve mezarının kaybolmaması amacıyla mezarın üzerine konulan ve demirden yapılan mezar taşına bir demircinin yaptığı minareli olanı da eklendi.

Hemen hemen her kültürde görülen mezar taşları, ait olduğu kültür değerlerine göre şekil asla da bu şekillenme ölen kişinin inanışına, geleneklerine, sosyal ve ekonomik durumuna göre değişiklik gösterdiğini belirten demir ustası Ramazan Karaaslan, mezar taşlarının her kültüre göre değişiklik gösterse de belli başlı kalıplaşmış şekillerinin olduğunu ifade etti.

Karaaslan, en çok kullanılan mezar taşlarının sade, yapımı kolay ve daha az masraflı olan mezarın olmasına rağmen son bir yıldır demirden yaptığı ve 4 köşesinde minare şekli olan mezar taşlarının büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Karaaslan, demirden yapılan ve korkuluk olarak da adlandırılan mezar taşlarını 300 TL'den satmalarına rağmen maddi durumu iyi olan vatandaşların, 4 köşesine minare şekli konulan ve 600 TL'den sattıkları mezar taşlarına daha fazla ilgi gösterdiğini belirtti.

VAN'DA MİNARELİ MEZAR TAŞINA BÜYÜK İLGİ
İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2010 Salı 14:13:03
Güncelleme :30 Kasım 2010 Salı 14:21:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?