5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Minibüsçüler kontak kapattı

Van'ın Gevaş ilçesindeki minibüsçüler, şehir merkezine girişlerinin yasaklanıp, kuzey ve güney olmak üzere 2 yeni durak yeri kurulması kararını kontak kapama eylemi ile protesto ettiler.


Sabah saatlerinden itibaren ilçe merkezinde kontak kapatıp müşteri almayan minibüsçüler, Van İl Trafik Komisyonu kararı tarafından ilçe minibüsleri ve belediye otobüslerinin şehir merkezine girmesinin yasaklanması kararında adaletsiz davranıldığını iddia ettiler. Kentte trafik yoğunluğuna sebep olduğu gerekçesiyle ilçe minibüsleri için kuzey ve güney olmak üzere 2 yeni durak yeri kurulacağını anlatan minibüsçüler, bu uygulamayı protesto için yolcu taşımama kararı aldılar. Minibüsçüler "Yeni bir uygulama veya bir çözüm getirilmese bizim bu tepkimiz devam edecektir. Bir ilçe için şehire giriş izni verip diğerine verilmemesi haksızlıktır. Bizler merkeze giremediğimiz zamanlar yolcularımız başka araçlarla Gevaş'a gidiyorlar. Bu nedenle çoğumuz boş geliyoruz. Merkeze girmeye çalışan arkadaşlarımızda ceza üstüne ceza veriliyor. Yetkililerin çözüm bulmalarını istiyoruz" dediler.


Karara tepkilerini dile getiren ve çözüm bulununcaya kadar kontak kapama eyleminden vazgeçmeyeceklerini dile getiren S.S Gevaş Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Emrullah Arvas da, "İl Trafik Şube Müdürlüğü, Van Belediye Başkanı, VATSO ve İl Genel Meclisi üyeleri ile görüştük. Bugün de kaymakamımızla görüştük. Ancak bize, bu kararın 5 yıl önce komisyon tarafından alındığını, hemen çözülmesinin zor olacağı, komisyonun toplanıp konuyu tekrar ele alması gerektiğini söylüyorlar. Ama burada biz minibüsçüler ve vatandaşlar mağdur oluyoruz. Son 20 gün içerisinde minibüsçü arkadaşlarımıza ceza üstüne ceza yazmışlar. Bunu bir tanesi 537 TL. Bizler ayda o kadar kazanmıyoruz. Kaldı ki kazandığımızı cezaları mı yatıralım? Van'da hiçbir caddeyi kullanamıyoruz kullandığımız takdirde hemen ceza kesiliyor. Bize sebze hali yanında bir yer tahsis etmişler. Boş bir arazi. Alt yapısı yok, su yok, merkeze uzak. Burada kalacaksınız diyorlar. Vatandaş buraya nasıl gelsin. İlk başlarda otogarda yer vermişlerdi. Bütün ilçe minibüslerini orda kaldıkları zaman yer sorunu meydana geliyordu. Hatta çıkmak için saatlerce bekleyen arkadaşlarımız oluyordu. Tüm yetkililerimizle görüşmelerimizden bir sonuç alınamadı, sadece bekleyin diyorlar. Biz, tahsis ettiğiniz yerde tüm araçlarımız beklemesini, sırası gelenin merkeze yolcu almaya gidip beklemeden çıkmasını istedik. Ancak yine sonuç alamadık. Ama bakıyoruz bazı ilçeler için yeni kararlar alınabiliyor. Doğu'nun hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok" dedi.


Vatandaşın iki araç değiştirerek mağdur olacağını, ekstra masraf yapacağını anlatan Emrullah Arvas "Bu halka neden eziyet ve ek masraf çıkartmak istiyorlar anlamadım" şeklinde konuştu.


Konu ile ilgili sıkıntıları S.S. Gevaş Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Emrullah Arvas, İl Genel Meclis üyeleri A. Hadi Ergenç ve Nusret Hakan'dan dinleyen İlçe Kaymakamı Tahsin Aksu "Bu sorunlarla daha önceleri de karşılaştınız ve dile getirdiniz, ben de zamanında valimizle bu konuyu görüştüm. Bu karar yeni alınmış bir karar değil, 5 yıl önce alınmış bir karar. Dünün meselesi değil ki bugün çözülsün. Valilik de gerekli yerler görüşmeler içerisindedir. Görüşmeleri sonucunda komisyon tekrar toplanın istekleriniz de ele alınarak yeni kararlar alınır. Bu gün görüştüm yarın olsun demeniz doğru değil. Şuan aldığınız bu karar size zarar verecektir. Size ve Gevaş halkına zarar verecektir. Bu kararınız kesinlikle doğru değil. Size gösterdikleri yere gidin ve bir çözüm bulunana kadar yolcu taşımaya devam edin. Böyle yolcu götürmemek çözüm değildir. Ben de valimizle görüşeceğim yapılacak bir şey varsa yapılacaktır" dedi
Görüşmeler sonucunda minibüsçüler tepkilerini devem ettirmek için yolcu almadan Van il merkezine gittiler.

İha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 13:59:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?