7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Minikler emin ellerde

MİNİKLER EMİN ELLERDE

Van Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, okul öncesi eğitimde her geçen sene okullaşma oranının biraz daha arttığını belirterek, "Bu yıl anaokullarında okullaşma hedefimiz minimum yüzde 85'tir" dedi.

Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması kapsamında Van Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen çalışmalar hızla devam ediyor. Yapılan çalışmalar hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, okul öncesi okullaşma oranının 2007-2008'de yüzde 18, 2008-2009'da yüzde 26 ve 2009-2010'da yüzde 43 olduğunu söyledi. Bu sene ise hedeflerinin minimum yüzde 85 olduğunu kaydeden Sayılır, Van'da son açılan okullarla 33 tane anaokulu bulunduğunu da belirtti. İl Genelinde 751 anasınıfı da bulunduğunu ifade eden Sayılır, "Her ilköğretim okulunun bünyesinde en az iki olmak üzere 3-4 ve 5 tane anasınıfı bulunuyor. Okul öncesi eğitiminin ilköğretimdeki başarıya ciddi katkısı olmaktadır. Öğrenciler bilimsel, fiziksel ve sosyal yönden ilköğretime hazır hale getirilmektedir. Bu nedenle ilköğretimde yakaladığımız yüzde 100'lük okullaşma oranını, okulöncesinde de yakalamayı hedeflemekteyiz. Bu amaçla okullarımız kapasitelerini maksimum düzeyde zorlamakta ve okul öncesi eğitimi her tarafta ve her fırsatta anlatılmaktadır" diye konuştu.

Van Valiliği öncülüğünde yaptığı etkinliklerle adından sıkça söz ettiren anaokullarından Süreyya Sülün Anaokulu ise yeni eğitim-öğretim yılına kapsamlı bir programla girdi. Okulda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Süreyya Sülün Anaokulu Müdiresi Mizgin Akkuş, çocuklar için okullarında her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesapladıklarını söyledi. Okulda görev yapan öğretmenlerle elbirliği içerisinde çocuklar için her türlü fedakarlığı gösterdiklerini ifade eden Mizgin Akkuş, "Eskiden anaokulları aileler tarafından bakım yuvası olarak görülüyordu. Oysa bilinçli ve çocukların geleceğini düşünen anne babalar okul öncesi eğitimin yararlarını kavramış ve olayın eğitim yönüne ağırlık vermektedirler. Çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişiminin yüzde 70'i 0-6 yaş arasında olmaktadır. Bu dönem çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği dönemdir. Bu dönemde kazanılan davranışlar tüm yaşamı etkilemektedir. Okul öncesi eğitimle çocukların kendine güveni yükselir, sosyalleşir, özgüveni artar. 'Ben varım, yetenekliyim, yapabilirim' duygusunu yaşar. Paylaşmayı, iletişim kurmayı öğrenir. İlköğretime hazırlayıcı çalışmalar yapar. Okullarımızda çocuklara bakım yapmıyoruz, kendi kendine öğrenip başarmasını destekliyoruz. Yani biz çocuklarımıza balık vermiyoruz, balık tutmasını öğretiyoruz. Bunun için okulumuzda çocuklarımızı dört duvar arasında ve masa başına sabitlemeden sosyal aktiviteler, gezi ve gözlemlerle yaparak-yaşayarak öğrenmelerini hedefliyoruz" dedi.

Okulda çocuklar için birçok etkinlik düzenlediklerini de ifade eden Mizgin Akkuş, "Yıl boyunca birçok etkinliğimiz oluyor. Çocuklar belki de hayatlarında ilk defa bizimle birlikte sinema veya tiyatro ile tanışıyorlar. Ayrıca onlar için gezi programları düzenliyoruz. Bu tür çalışmalarla çocuklarımız hem sosyalleşiyor hem de kendilerine olan özgüvenleri artıyor. Çocuk yaşlarda özgüven sahibi olamayan bir kişi, hayatının diğer dönemlerinde de bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Biz geleceğimiz olan çocukların geleceği özgüvenle ve emin adımlarla ilerlemesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Mizgin Akkuş, okullarında sabah 67, öğleden sonra ise 105 olmak üzere toplam 172 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, "Süreyya Sülün Anaokulu'na devam eden öğrencilerimiz için okuma yazma çalışmaları, serbest ve grup oyunları, müzik, drama, sanatsal, fen ve doğa çalışmaları gibi etkinliklerin yanı sıra gezi gözlem türü çalışmalarımız bulunmaktadır. Okulun ilk günlerinde ailesinden ayrıldığı için ağlayarak gelen çocuklar, bizim gösterdiğimiz sıcak ilgi ve eğlendirirken bilgilendiren çalışmalar sonucunda burada boş zamanlarını da geçirmeyi tercih ediyorlar. Tabi bu da biz öğretmenleri sevindiriyor. Yoğun bir tempoda çocuklarla ilgilenen ve onları geleceğe hazırlayan öğretmenlerime de teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

MİNİKLER EMİN ELLERDE
MİNİKLER EMİN ELLERDE
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 10:00:05
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 10:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?