4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Modern tarıma AB projeleri

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Uzman Yardımcısı Özcan Türkoğlu, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde tarım politikalarını ve kırsal kalkınma projelerini modernleştirmek amacıyla AB Ortak Tarım Politikaları çerçevesinde yeni uygulamalar yaptığını belirterek, "Bu kapsamda kent ve kırsal alandaki farklılıklar azaltılacaktır" dedi.

Van Doğa Gözcüler Derneği ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen ’Kırsal kalkınma projeleri, destekler ve uygulamalara genel bir bakış’ konulu panel, Hakkı Atun Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak katılan DPT Uzman Yardımcısı Özcan Türkoğlu, DPT’nin kırsal alanı, "Kırsal alan çalışması’’ verilerine göre nüfusu 5 binden az olan, "Hane halkı işgücü anketine’’ göre ise nüfusu 20 binden az olan yerler olarak tanımlandığını söyledi. Türkoğlu, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örğütü’nün (OECD) ise kırsal alanı kilometrekareye 150 kişinin düştüğü yer olarak tanımladığını ifade ederek, "Buna göre Türkiye’de 129 ilçe kırsal alan sınırları içinde bulunuyor, 746 ilçe ise kentsel alan sayılıyor. Kırsal alan, istihdam sağlayacak, üretimi arttıracak, çevre ve kültürel dokuyu koruyacak şekilde planlanması gerekir" şeklinde konuştu.

Konuşmacılardan, YYÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarı ise projeler hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Projenin kendisine göre bir ağrı, sancı, yenilik ve çözüm olduğunu söyleyen Sarı, projelerin, planlama, analiz, uygulama ve değerlerdirme süreçleri içerisinde olmaları gerektiğini belirtti. Sarı, "Bir projenin sürdürülebilir olması için sağlanan dış yardımlar bittikten sonra da, o projenin devam etmesi gerekir. Üretilecek projede, politika desteği, uygun teknoloji, doğal kaynakların korunması ve sosyo-kültürel ile kadın ve erkeklerin ihtiyaçlarının eşit bir şekilde ele alınması gerekir. Yapılan her çalışmada çevreye zarar veriyoruz. Çevre ile uyum sağlamalıyız ve projelerimizi bu doğrultuda yapmalıyız" dedi.

Panele ayrıca Van Valisi Niyazi Tanılır, YYÜ Rektörü Yücel Aşkın, ilçe kaymakamları, Tarım İl Müdürü ve öğrenciler katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 23:55:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?