5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Müdürlükten su bilgilendirmesi

Van Sağlık İl Müdürlüğü, içme suyu kesintileri halinde dikkat edilecek hususlarla ilgili bir açıklama yaparak vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.

Dün öğlen saatlerinin Van isalet hattında bir kaza sonucu oluşan arıza yüzünden şehir genelinde içme suyu kesinti yaşanırken, Sağlık İl Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Su kesintileri esnasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususların anlatıldığı açıklamada, mahalle aralarında belediye başkanlığı bilgisi ve kontrolü dahilinde olan kuyu, tanker v.b. kaynaklardan içme suyu temin edilmesi gerektiği bildirildi. Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmaması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada "Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir. Sular kesildiğinde muslukların kapalı olmasına dikkat edilmeli, tercihen su vanaları kapalı tutulmalıdır. Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı, akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet v.b. yerlerin temizliğinde kullanılmalıdır.

Kesinti süresince şebeke suyu içme amaçlı kullanılacak ise tercihen 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır. Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir yüzde 1'lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmelidir. Evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır. Kişisel temizliğe özellikle el temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir. Sahteliğinden şüphelenilen ambalajlı sular ile ilgili şikayetler Sağlık Müdürlükleri ile Sağlık Bakanlığının 184 nolu telefon hattına iletilmelidir.
 
Kesinti, arıza, açıkta su satılması, su depoları ve diğer hususlar ise belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir. Görülebilecek ishal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kaynağı bilinmeyen suların kullanılmasından ve tüketilmesinden kaçınılmalıdır" denildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 19:28:22
Güncelleme :22 Nisan 2009 Çarşamba 20:34:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?