3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Muhasebecilere seminer verildi

Van Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler (SMMM) Bölge Odası Başkanı Yakup Simeklioğlu, içinde bulunulan yüzyılda globalleşmeyle birlikte işletmelerin mali tablolarının belirli standartlarda düzenlenmesi ve sunulmasının büyük bir önem arz ettiğini söyledi. 

Van SMMM Bölge Odası tarafından hizmet binasında düzenlenen 'Türkiye Muhasebe Standartları Semineri' hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Programın açılış konuşmasını yapan SMMM Bölge Odası Başkanı Yakup Simeklioğlu, seminerin Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ne (TÜRMOB) bağlı Temel Eğitim ve Staj Merkezi'nin (TESMER) başlatmış olduğu oda eğitimleri projesi kapsamında yapıldığını ifade etti.
 

İçinde bulunulan yüzyılda globalleşmeyle birlikte işletmelerin mali tablolarının belirli standartlarda düzenlenmesi ve sunulmasının önem arz ettiğini belirten Simeklioğlu, verilen seminerin önemine değindi. Uluslararası Muhasebe Standartları'nın (UMS) Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra bir çok ülkede uygulamaya konulduğunu anlatan Simeklioğlu, "Türkiye'de Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS) öncelikle borsaya kayıtlı şirketler, bankalar ve sigorta şirketleri tarafından uygulamaya başlamış ve bu standartlar Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) tarafından kabul edilerek Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) olarak yayınlanmıştır. 

Günümüzde özellikle yabancı ortaklı şirketlerin finansal tablolarının hazırlanmasında önemli rol oynayan muhasebe sistemleri ülkelerine göre farklılık arz etmekte bu durumda finansal tabloların hazırlayıcılarına ve kullanıcılarına büyük zorluklar doğurmaktadır. Ülkelerdeki farklı muhasebe sistemlerine uyma zorunluluğu, yabancı ortaklı şirketler ayrıca ek maliyetler getirmektedir. Muhasebe standartları dikkate alınmadan hazırlanan mali tabloları, nicelik ve nitelik yönünden yetersizlikleri nedeniyle yanlış değerlendirmelere ve kavramlara yol açmaktadır" dedi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde olan Türk Ticaret Kanunu tasarısının yasalaşması halinde 1957 yılında uygulanan Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlükten kaldırılacağını da sözlerine ekleyen Yakup Simeklioğlu, şöyle konuştu; 

"Bununla birlikte Yeni Türk Ticaret Kanunu tüm şirketlere Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanan TMS'ye göre defterlerini tutma ve finansal tabloları düzenleme zorunluluğu getirmektedir. Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına Uyum (UFRS) TMS'nin gecikmeden etkin ve kalıcı bir şekilde uygulanabilmesi için tekdüzen muhasebe sisteminde olduğu gibi öncelikle tüm meslek mensuplarının çok iyi bir eğitimden geçmesi ve bu eğitimlerin sürekli ve kalıcı olması gerekmektedir." 

Yakup Simeklioğlu'nun daha önce düzenlenen seminerlerle de ilgili bilgiler vermesinin ardından oda eğitmenlerinden Yusuf Ziya Kaymaz ve Cemal Özkan tarafından gelir vergileri standardı ve kiralama işlemleri standardı konularında katılımcılara bilgiler verildi. 

İki gün sürecek olan seminerin ilk etkinliği, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 15:24:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?