7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Müteahhitler hedef olmaktan bıktı

MÜTEAHHİTLER HEDEF OLMAKTAN BIKTI

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Meclis Üyesi ve Müteahhitler Grubu Temsilcisi Fariz Borazan, her depremin ardından okların hedefi haline gelen müteahhitlerin suçlu olmadığını belirterek, "Asıl suçlu yüzde 20 kar payına rağmen yüzde 35'e kadar kırımı yapmayı sağlayan yasa çıkarıcılarıdır" dedi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan VATSO Meclis Üyesi ve Müteahhitler Grubu Temsilcisi Fariz Borazan, artık her depremin ardından okların hedefi olmaktan bıktıklarını söyledi. Türkiye'nin, özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birinci derecede deprem bölgelerinde olmasına rağmen inşaatların yeterince denetlenmediğini ileri süren Borazan, yapı denetim mekanizmasının hantallığından dolayı parası olan herkesin inşaat izni bile almadan çok katlı binalar yaparak taşındıktan bir kaç yıl sonra ancak ruhsat aldığını söyledi.

Devlet ihalelerinde müteahhittin kar payının yüzde 20 olduğunun altını da çizen Borazan, "Kar payının yüzde 20 olduğu bir ihalede yasalar ihaleye giren müteahhittin yüzde 35 kırım yapmasına olanak tanıyor. Müteahhittin kar payının yüzde 5'ini ise işçinin sigorta giderlerine harcadığı bir ihaleyi yüzde 35 kırım ile aldığında zararı olan bu yüzde 15'lik dilimi nerde karşılayacak. Bunu ya betonda ya da demirde kısarak karşılayacak. Bunu cebinde verecek hali yoktur. Yasa çıkarıcıları bunu bile bile yasa ile müteahhitleri resmen hırsızlığa teşvik ediyor. Denetim mekanizmasının çalışmadığı, ihale yasasının ihtiyaca cevap vermediği bir yerde tek suçlunun müteahhitlermiş gibi gösterilmesi ise bizi üzmektedir. Durum böyle olunca da bir binanın ömrü 50 yıllıkken 35 yıla düşüyor" dedi.

BÖLGEDE TOPLU KONUTA ÖNEM VERİLMELİ

Elazığ'da meydana gelen depremde ölü sayısının fazlalığının tek sebebinin ise sağlam olmayan kerpiç evlerin olduğunu savunan Borazan, TOKİ'nin bölgeye ağırlık vermesi gerektiğini belirtti. Bu manzaraların Avrupa Birliği'ne girmeye çalışan Türkiye'ye yakışmadığını söyleyen Borazan, "Devlet, bölgede kerpiç evlere göre daha sağlam ve modernin olan toplu konuta ağırlık vermelidir. Vatandaşlar da kerpiç eve yapacağı masraflar kadar devletin yaptığı yatırama katkıda bulunmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 10:30:05
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 10:41:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?