5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Müze müdürlüğü çalışma yapıyor

Van'da dün akşam saatlerinde bir inşaat hafriyatının döküldüğü yerde ortaya çıkan çok sayıda kemik ve kafatası parçaları Emniyet Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.


Olay, dün akşam saatlerinde Cevdet Paşa Mahallesi Emniyet 4. Sokak'ta hak sahiplerinden aldığı ve üzerinde eski evlerin bulunduğu alanda konut yapmak isteyen bir inşaat firmasının 2 gün önce iş makineleriyle kazı yapması sonucu ortaya çıktı. Temelden çıkan ve kamyonlarla Şabaniye Mahallesi'nde bulunan mezarlık arkasında boş araziye dökülen hafriyat içinde demir parçaları arayan çocuklar, kafatası ve kemikleri bularak polise haber vermişlerdi. Kordon altında tutulan bölgede, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ile Van Müze Müdiresi Fütuhat Başar'ın incelemesinin ardından polis sabaha kadar nöbet tuttu. Sabah saatlerinde Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile Van Müze Müdiresi Fütuhat Başar, bu kez kazı yapılan alanda bulunan kemikler üzerinde yeni bir inceleme yaptılar. Daha detaylı incelemenin, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden gelecek olan antropologların yapacağı belirtildi.


Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Van Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, Şabaniye Mahallesi'nde hafriyat esnasında eski bir mezarlık olduğu değerlendirilen bir yerin ortaya çıktığını ve savcılık ise olaya el koyduğunu söyledi. Mert, eski mezarlığın olduğunu değerlendirdikleri yerden şu ana kadar 6 kafatasının ve insanlara ait kemiklerin çıktığını ifade etti. Mert, "Bunlara da arkadaşlarımız incelemek üzere el koydu. Savcımızla birlikte hem müzeden bir yetkili, hem de bir antropolog orayı inceleyecek. Çıkan kemiklerde ölüm sebepleri ile ilgili her hangi bir iz ve emare şu ana kadar bize intikal etmedi. Bayağı eski bir kemik ve tabii ki deforme olmuş bunlar. Dolayısıyla bu sonuçlar bize ulaştığında ve tahkikat bittiğinde size geniş çaplı bir açıklamaya yapacağız. Buradaki vatandaşlarla görüştüğümüzde bölgenin eski bir mezarlık olduğunu söylediler" dedi.
Bir basın mensubunun, "Bazı kafatasları mermi ve darp izleri vardı, bu bir soykırıma ait bir mezarlık olabilir mi"? sorusuna ise Mert, "Şimdi bizim öyle bir şey söylememiz mümkün değil. Çünkü bizim kendi polislik anlayışımız içerisinde böyle bir şeyi değerlendirmedik ve görmedik" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 14:09:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?