5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Oda meclisinde iki kadının başarısı

Türkiye genelinde kadın girişimcilerin bulundukları il ve ilçelerin oda ve borsa meclislerine girme çabası bu yıl büyük başarı kazandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun tüm oda yönetimlerinin kadın adaylar için pozitif ayrımcılık yapmasını istemesiyle başlayan süreçte kadın oda meclis üyesi sayısı 150’yi aştı ve 2005 seçimlerine göre yaklaşık 3 kat artmış oldu. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) meclisine de iki kadın girdi. Geçen dönemde de meclis üyesi olan Meral Ayhan yeniden seçildi ve Meclis Divanı Katip Üyeliği görevini de üstlendi. Roza Kartal ise, Van Gölü Turizm Ticaret ve Sanayi Ltd.’nin temsilcisi olarak meclis üyesi seçildi.

Roza Kartal şöyle konuştu: "Ne yazık ki Doğu’da kadın girişimci sayısı yok denecek kadar az. En büyük ticaret ve sanayi odalarında bile kadın meclis üyesi sayısı çok az. Genellikle aileler kızların evlenip gideceğini düşünüyor ve şirketlerde öne çıkarmıyorlar. Bu anlayışın değişmesi lazım. Aileler kızlarının iş hayatının gereği olarak toplantılarda bulunmasını erkek meclislerinde olmasını da istemiyorlar. Ama bu anlayış değişiyor, değişecek. Mesela, burada eğer biz kadın meclis üyeleri bir heyetle bir yere gidiyorsak, toplantılara katılıyorsak işadamlarımız eşlerini ve kızlarını da getiriyor. Geçen hafta Van TSO heyeti Erbil’i ziyaret etti. Herkes benim de katılıp kaılmayacağımı sormuş. Ben Almanya’da olduğum için katılamadım. Eğer katılsaydım eşler ve kızlar da gelecekti."

Van’da kadınlar şanslı

Roza Kartal, Van’ın Doğu Anadolu’nun genel yapısından daha farklı bir özelliği olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Seçim sürecinde hem başkanımız Zahir Kandaşoğlu, hem de meclis başkanımız Ata Altay’ın desteğini gördüm. Benim babam da çok aydın bir insan ve beni asla erkek evladından ayırmaz. Van, Doğu Anadolu’nun en büyük şehri ve burada üniversite gibi kurumların olması çok önemli. Çok sayıda öğrenci, kadın memur var ve kadın Van’da hayatın içinde."

Roza Kartal, ailesinin Buriki Aşireti, eski millevekili Kinyas Kartal’ın da dedesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Van’da yaklaşık 5 bin kişilik istihdamı olan bir aile şirketleri gurubuna sahibiz. Ben uluslararası ilişkiler mezunuyum. Babam beni önce İstanbul’da Has Turizm’de çalıştırdı, sonra bir süre de tekstilde çalıştım. 5 yıl önce Van’a yerleştim ve aile şirketimizde iş hayatımı sürdürüyorum. Kinyas Kartal’ın da torunuyum."

Kadınlar hayatın içinde daha fazla yer almalı

VAN Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ata Altay, kadınların toplumsal hayatın içinde her yerde olması gerektiğini savunarak, "Kadınların daha çok işin içine girmesi gerekiyor" dedi. Türkiye’de kadınların aktif işgücüne katılımı konusunda sorunlar yaşandığını, kadınların siyasetteki etkinliği kadar sivil toplum örgütlerindeki rollerinin önünde derin engeller bulunduğunu söyleyen Altay, şöyle konuştu: "Ancak yine de son yıllarda ülkemizde meydana gelen gelişmeler ve özellikle AB süreciyle yaratılan yeni açılımlar kadınların hayattaki aktif rolünü daha tanımlanabilir düzeye getiriyor. Odamız da bu konuda duyarlılıkla hareket ediyor ve kadın girişimcilerin oda organlarında temsiline büyük önem veriyor."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 16:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?