2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Öğrenci ve velilere ÖSS uyarısı

Özel bir dershanede Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmeni olarak görev yapan Lokman Tekin, Türkiye'de öğrencilerin çoğunun bu dönemde sınav kaygısı taşıdığını belirterek, öğrencilerin bundan kurtulmak için karamsar düşüncelerden uzaklaşması gerektiğini söyledi.


Sınav kaygısı konusunda öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulunan Lokman Tekin, öğrencilerin sınav anında olumsuz iç konuşmalarla kendilerini etkilediğini ve bu olumsuz konuların doğruluğuna inanarak, çalışmalarının karşılığını alamadığını dile getirdi. Tekin, sınavın birçok sorunları da beraberinde getirdiğini belirterek, "Özellikle sınava yaklaştığımız bugünlerde öğrencilerimizin sınav kaygısı daha da belirgin bir şekilde görülmektedir. Bu kaygı, sınav öncesi yaşanan stresin doğurduğu karmaşık fizyolojik bir tepkidir. Zamanı iyi kullanamama, sonuçları tahmin etme, başarısız olma korkusu ile aile ve çevrenin beklentilerinin yüksek olması gibi nedenler, aşırı kaygıya yol açabilir. Bu nedenler duygusal, fiziksel ve zihinsel sonuçlar doğurmaktadır" dedi.
Sınav kaygısının temelinde başarısız olma riskinin yattığını ifade eden Lokman Tekin, herkesin başarılı olmak istediğini belirtti. Tekin, "Sınavlar başarısız olma riski taşıyan durumlardır. Sınav kaygısının temelinde bu düşünce vardır. Bunun önemli nedenlerinden birisi de anne, baba ve öğretmen davranışlarıdır. Çocuktan beklenen başarı düzeyi, ders çalışma konusunda yapılan baskılar, sınavı kazanamayınca ne olacağı konusunda verilen örnekler, çocuğun kaygı yaşamasına ve başarısız olmasına neden olabilir" şeklinde konuştu.


Ailelerin çocuklardaki sınav kaygısını, başarıdaki düşüş ve ders çalışmaktan duyduğu rahatsızlıktan anlayabileceklerini de vurgulayan Tekin, kaygılı olan öğrencilere önemli uyarılarda bulundu. Tekin, "İlk yapılacak şey sınav durumlarında insanın kendisi ile ne tür bir diyalog içinde olduğuna dikkat etmek, bu diyalog esnasında yakalanan olumsuz, gerçek dışı beklenti ve yorumları değiştirmeye çalışılmalıdır. Unutulmamalıdır ki başarıya ulaşmanın ilk aşaması, kişinin kendi potansiyelini doğru değerlendirmesidir. Nelerin eksik olduğu ve neyin ne kadar öğrenildiği ancak gerçekçi bir değerlendirme sonucunda ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmeni Lokman Tekin, öğrencilerin uzun soluklu bu yolculuğun son günlerinde özellikle olumsuz düşünce yapılarından uzak durmaları gerektiğini vurgulayarak, anne, babaların sınavı bir ölüm kalım savaşı gibi görmemeleri, hayatın olmazsa olmazı yapmamaları gerektiğini kaydetti. Tekin, "Bunun yanı sıra öğrenciler, günün belli saatlerinde spor, müzik, dinleme gibi stres atma teknikleriyle dayanıklılık güçlerini artırabilir" dedi.

..
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 02:38:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?