5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Öğrenciler pedal çevirdi

Doğa Gözcüleri Derneği, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı ve Gençtur tarafından yürütülen ''Bisikletime Biniyorum Doğayı Koruyorum'' projesi kapsamında Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden 15 üniversiteli genç Van'a geldi.

Gençler, kendilerine katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'den (YYÜ) 15 öğrenci arkadaşları ile bisiklet kullanımına dikkat çekmek amacıyla cadde ve sokaklarda pedal çevirdiler.
Hafta başından beri 30 kişiden oluşan üniversiteli bisikletçiler, turlarına Yüzüncü Yıl Üniversite Zeve Kampüsü'nden başladılar. İpekyolu Caddesi üzerinden şehir merkezine gelip insan kabalalığının bulunduğu Sıhke, Cumhuriyet, Kazım Karabekir ve Melen caddelerini kullanarak Van Kalesi'ne giden gençler, vatandaşların dikkatini çekmeye çalışıyorlar. İpekyolu Caddesi üzerinden Edremit ilçesi ve Edremit Taş Kalesi'ne de gideceği belirtilen gençlerin kent merkezi ve tarihi turistik yerlerde düzenledikleri bisiklet turları ise halk tarafından da ilgi görüyor.


Proje ile ilgili bilgi veren Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, doğa ile insan arasında bozulan uyumu yeniden sağlamak ve harekete geçirmek amacıyla böyle bir projenin yürütüldüğünü söyledi. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlatan Sarı, ''Kampus içerisinde bisiklet kullanımı için yollarının işaretlenmesini yaptık. Ayrıca bisiklet kullanmak isteyenlere de eğitim verildi. Projenin bir ayağı ise bisiklet ile doğayı bütünleştirmekti. Bisikletle giderken yolun kenarında açan çiçeği fark edebilirsiniz ama arabanızla giderken bunu göremezsiniz. Bisiklet kullanırken doğaya nasıl bakılacağı konusunda da öğrencilerimize eğitim veriyoruz'' dedi.
Proje kapsamında gençlerin uluslararası tecrübelerini arttırmak amacıyla bisiklet ve öğrenme kampı düzenlediklerini anlatan Prof. Dr. Sarı, ''Kendi üniversitemizde 15 öğrencimiz Avrupa ülkelerinden gelen 15 öğrenci ile birlikte yaşayarak dil bilgilerini geliştiriyorlar. Dışarıdan gelen yabancı öğrenciler de bizim kültürümüzü yakından tanıma fırsatı buluyor, ayrıca bisiklete binerek Van'ın tarihi doğal ve kültürel yerlerini görme şansına kavuşuyorlar. Projemiz sosyal amacını bu şekilde gerçekleştirmiş olacak hem de kültürel alışverişle birlikte bisiklete binmiş olacaklar. Biz bu proje ile doğanın korunması ve bisiklet arasındaki ince çizgiyi biraz daha kalınlaştırıp güçlendirmiş olacağız'' şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 13:43:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?