5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Öğrencilerden anlamlı araştırma

Van'ın Gevaş ilçesinde öğrenciler tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, tiryakilerin yüzde 60'ının sigarayı bırakmak istediği ortaya çıktı.


İlçenin Uysal Lisesi'nde öğrenim gören 11'inci sınıf öğrencisi Yusuf Damar ve 9'uncu sınıf öğrencisi Canan Hakan ve Yusuf Damar adlı öğrenciler tarafından Gevaş Bilim Teknolojileri Projesi (GEBİTEP) kapsamında yapılan 'Sigara Paketleri Üzerindeki Uyarı Yazılarının Tüketicilere Olan Etkisi' adlı araştırmada ilginç sonuçlara varıldı. Kaymakamlığın verdiği destekle, danışman olarak seçtikleri okul öğretmenlerinden Kenan Allahverdi ile birlikte harekete geçen Canan Hakan ve Yusuf Damar, 210 tiryakiye ile birebir görüşerek sigara konusunda çeşitli sorular sordu. Yapılan araştırma hakkında bilgiler veren öğrenciler amaçlarının, tiryakilerin sigarayı bırakıp bırakmamak konusundaki isteklerini ve paketler üzerindeki yazıların bundaki etkisini öğrenmek olduğunu söylediler.

Her yıl binlerce kişinin sigaradan oluşan hastalıklardan dolayı öldüğünü hatırlatan öğrenciler, daha fazla insanın ölmesini istemediklerini belirttiler. Araştırmada ilginç sonuçlara vardıklarını belirten öğrenciler, bu konuda sivil toplum örgütü ile kamu kurum ve kuruluşlarının yapabileceklerini de sıraladılar. Öğrenciler araştırma sonucunu şöyle özetledi:
"Tiryakilerin yüzde 60'ı sigarayı bırakmak istemektedir. Bunun için de kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları yardımcı olabilir. Çünkü tiryakilerin yüzde 63,8'i sigaranın zararları konusunda bilgilendirme faaliyetine katılmak istemektedir. Araştırmada tiryakilerin yüzde 54,8'i paketlerin üzerindeki uyarı yazılarının kendilerini etkilediğini ama sigarayı bırakmakta yeterli olmadığını belirtmişlerdir. Bu nedenle onlara sigarayı bırakmaları konusunda yardım edilmelidir.

Tiryakilerin yüzde 54,8'i sigara paketleri üzerindeki uyarı yazılarının yerine resimlerin kullanılmasının insanların dikkatini daha fazla çekeceğini belirtmişlerdir. Yani uyarı resimleri yazılardan daha fazla etkili olacaktır. Yine tiryakilerin yüzde 42,4'ü sigara paketleri üzerindeki yazıların kırmızı olması gerektiğini söylemiştir. Bu nedenle uyarı yazıları kırmızı olursa daha fazla dikkat çekici olur. Ayrıca araştırmada paketlerin üzerindeki uyarı yazılar tiryakilerin yüzde 37,1'inin sigarayı bırakmasında etkili olmaktadır. Bu nedenle de bu ve buna benzer uygulamalara devam edilmelidir."


İlçede yürütülen projeler hakkında bilgiler veren danışman öğretmen Kenan Allahverdi ise, Kaymakamlığın yaptığı çalışmaların meyvelerini verdiğini ifade etti. Kaymakamlık tarafından yürütülen bu çalışmaların öğrenciler açısından çok yararlı olduğunu söyleyen Allahverdi, projenin ilçedeki öğrencilerin ulaştığı eğitim seviyesini ve kalitesini yansıtması açısından da büyük önem taşıdığını dile getirdi.

İha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 12:49:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?