5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Okul inşaatı yeniden başladı

Van'ın Gevaş ilçesinde hafriyat çalışmaları sırasında bazı kemik ve kafatası parçalarına rastlanması üzerine durdurulan okul inşaatına, bulunan başka bir arsada yeniden başlandı.


Aydınocak köyünde 1 ay önce temeli atılan 5 derslikli ilköğretim okulu ve 4 dairelik öğretmen lojmanlarının hafriyat çalışması sırasında bazı kemik ve kafatası parçaları ortaya çıkmıştı. Olayın basında yer alması üzerine soruşturma başlatan Gevaş Cumhuriyet Savcılığı, okulun inşaatını durdurarak çıkan kemik ve kafatası parçalarını İstanbul Adli Tıp Kurumu'na göndermişti.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okulun gelecek eğitim öğretim sezonuna yetişmesi için soruşturmanın sonucunu beklemeden köyde yeni okul için yer arayışına girdi. Köyde uygun mera ve hazine arazisinin bulunmaması üzerine okulun başka bir köye yapılmasının gündeme gelmesi üzerine, Yurdagül ailesi kendi köylerine yapılacak okulu kaptırmamak için dedelerinden kalma yaklaşık 5 dönümlük araziyi hibe etme kararı aldı. Arsanın hibe işlemlerinin sonra köy okulunun inşaatına, eski yerinden yaklaşık 500 metre uzaklıktaki arsada başlandı.


Okula arsa hibe eden aile fertlerinden Gürgin Yurdagül, köyde 1 ay önce kadar inşaatına başlanan okulun yerinin Ermeni mezarlığı olduğu iddiası üzerine inşaatının durdurulduğunu hatırlattı. Yurdagül, "Baktık ki okul elden gidiyor. Dedelerimizden kalma bu yaklaşık 5 dönümlük tarlamızı okula hibe ettik. Bir hafta önce inşaatına başlandı ve eğitim sezonuna yetişmesi için herkes gayret gösteriyor. Köyümüz için hayırlı olsun" dedi.


Okulun eski yerinin mezarlık olduğu şeklindeki iddiaların da doğru olmadığını savunan Yurdagül, şimdiye kadar öyle olduğu yönünde bir bilgilerinin olmadığını kaydetti. Eski inşaattan kemik ve bazı kafataslarının çıktığını hatırlatan Yurdagül, "Doğrusu bu kemiklerin kime ve neye ait olduğunu ben de bilemem, kimse de bilemez. Oranın Ermeni mezarlığı olduğunun söylenmesi bize göre köye bir iftiradır" şeklinde konuştu.


Gürgin Yurdagül, arsa karşılığında okulun isim hakkı gibi bir taleplerinin olmadığını ancak okula Aydınocak Yurdagül İlköğretim Okulu ismi verilmesi halinde memnun olacaklarını vurguladı.


Fehim Yurdagül ise yapılan okulun 5 derslikli olduğunu belirterek, okul inşaatının yeniden başlanmasından dolayı mutlu olduklarını kaydetti. 130 hane olan köylerinde yaklaşık 400 öğrencinin bulunduğunu ifade eden Yurdagül, "Köyümüzdeki mevcut okulumuz 3 dersliklidir. Orada sadece ilköğretim birinci basamak öğrencilerimiz eğitimlerini sürdürüyor. İkinci basamakta okuyan öğrencilerimiz taşımalı eğitim sistemi kapsamında başka bir köye gidip geliyor. Bu okulun tamamlanmasından sonra öğrencilerimiz burada
eğitimlerini sürdürecek. Bize yakın olan köylerdeki öğrenciler de buraya taşınmış olacak" dedi.


Öte yandan Ermeni mezarlığı olduğu iddiasıyla inşaatın durdurulduğu alandaki temeller ise köylü çocukların oyun alanı oldu. Başlatılan soruşturmanın sonunda, açılan temellerin kapatılacağı kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 12:58:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?