6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Okumak isteyen engelli genç yaş'a takıldı

Doğuştan işitme engelli Filiz Kanat annesi Nilvan Kanat ile birlikte Van Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Abidin Kasapoğlu’nu dernek binasında ziyaret ederek, liseye kayıt yaptırmaları için yardım istedi. 2000 yılında Zübeyda Hanım İlköğretim Okulu ve Meslek Eğitim Merkezi’nden ’iyi’ derece ile mezun olan Kanat, geçirdiği rahatsızlık sebebiyle 3 yıl okula gidemedi. Hastalıktan kurtulduktan sonra liseye gitmeye karar veren Filiz Kanat, bu kez de ’Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan 21 yaşından gün alan bireylerin örgün eğitime devam edemeyeceği şeklindeki madde sebebiyle Kız Meslek Lisesi’ne kaydının yapılmadığı bildirildi. 21 yaşından 4 ay gün alan ve liseye kaydı yaptırılmayan Kanat, çareyi annesi Nilvan Kanat ile birlikte Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Abidin Kasapoğlu’nda buldu.


Filiz Kanat, Kasapoğlu’na diğer akranları gibi okula gitmek istediğini iletti. Kasapoğlu, "Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Kurumları Yönetmenliği gereğince 21 yaşından gün alanların örgün eğitime devam edemeyeceği bildirildi" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı ’Haydi Kızlar Okula’ kampanyasının amacına ulaşması için mutlaka işitme engelli kızlar için özel bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Abidin Kasapoğlu, Van’da ihtiyaç duyulan ve bölgeye hitap edecek İşitme Engelliler Lisesi’nin kurulmasının önemine değindi. Kasapoğlu 8 işitme engelli kız öğrencinin Kız Meslek Lisesi’nde 21 erkek öğrencinin de Endüstri Meslek Lisesi’nde eğitim gördüğünü belirtti.
Bu arada, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri işitme engelli Filiz Kanat’ın liseye kaydının yaptırılmamasında mevzuat gereği olmadığını, ancak bireyin isteği halinde ise yaygın eğitime devam edebileceği belirtildi.

iha-van
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2004 Cumartesi 00:11:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?