2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Oltu peyniri fiyatı 2 kat arttı

Van'da otlu peynir üretiminin azlığı, kilogram fiyatının kış mevsiminde 10-12 YTL'ye yükselmesine sebep oldu. 

Kış aylarında tüketilmek üzere yaz aylarında bolca üretilen otlu peynirin fiyatı, bir yıl içinde yaklaşık iki misli arttı. Van'a özgü olan peynirin geçen yaz döneminde 4-5 YTL arasında olan kilogram fiyatı, bu yıl 10-12 YTL'ye çıktı. Kuraklık yüzünden üretimi azalan peynir fiyatındaki artış yüzünden bekledikleri satışı yapamamaktan şikayet eden satıcılar, fiyatların ilerleyen aylarda daha fazla artacağını tahmin ediyor. 

Hayvancılığın bitme noktasına geldiğini, işsizliğin had safhada olduğunu ifade eden Büyük Peynirciler Çarşısı esnafından Özkayalar Süt Ürünleri'nin sahibi Fatih Kaya, piyasadaki durgunluğun peynir azlığından kaynaklandığını dile getirdi. Kaya, üretimin az olmasının fiyatların yükselmesine sebep olduğunu vurguladı. 

Fiyatların yükselmesini yaz aylarında farklı illerden gelen tüccarların toptan peynir almasına bağlayan Rüstem Apaydın isimli esnaf ise işsizlikle birlikte yaşanan kuraklığın da kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu yıl küçük ve büyükbaş hayvanların süt verme oranının hayli düştüğünü ifade eden Apaydın, bunun da peynirin azalmasına neden olduğunu kaydetti. Kurulmakta olan Organize Hayvancılık Bölgesi'nin süt ve süt ürünlerinde bir canlanma meydana getireceğine inandıklarını vurgulayan Apaydın, fiyatların yükselmesinden dolayı işlerinin hayli aşağı çekildiğini anlattı. 

Nar Besin Pazarı sahibi Hazar Keremoğlu da hayvancılığın Van'da bittiğini ifade ederek, piyasada bol peynir olmamasının fiyatların artmasına ve talebin düşmesine neden olduğunu belirtti. Hayvancılığa teşviklerin yapılması gerektiğini ifade eden Keremoğlu, piyasanın bu şekilde ilerlemesinden dolayı peynir fiyatının hayli yükseleceğini kaydetti. Toptan satışların kilo işine indiğini vurgulayan Keremoğlu, gelecek yıl aynı sıkıntıların yaşanmamasını dileğinde bulundu. 

Evine otlu peynir almak isteyen vatandaşlar ise öğrendikleri fiyat karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 16:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?