5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Önce baraj sonra arazi mağduru oldular

Van'da, arazileri Sarımehmet Barajı suları altında kaldığı için TOKİ tarafından yaptırılan ve örnek köy olarak gösterilen Yeşilköy'e yerleştirilen 78 aile, ikinci bir mağduriyetlerini de kendilerine verilen arazilerin hala dağıtımının yapılamaması yüzünden yaşıyor.

Köylüler için tahsis edilen, ancak dağıtımı yapılamadığı için sahipsiz kalan Van-Erciş karayolu üzerindeki 2 milyon 431 bin metrekare arazide bulunan meyve ağaçları kururken, kum ocakları tarafından kazılan tarım arazisinin bir bölümü de yok oldu. Muradiye ve Çaldıran ilçelerinin köylerinde yaşayan ve evleri, tarlaları sular altında kaldığı için mağdur olan köylüler, ikinci bir mağduriyeti de arazilerinin dağıtımının yıllardır yapılmaması yüzünden yaşadıklarını anlattılar. Daha önce Ziraat Meslek Lisesi tarafından kullanılan arazinin Milli Emlak Müdürlüğü'ne, oradan da kendilerine dağıtılmak üzere Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne devredildiğini anlatan köylüler, yıllardır çektikleri mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

"ARAZİLERİMİZ TALAN EDİLİYOR"
Köylülerden Adil Akçakaya, Muradiye'nin Akçaçay ve Çakmak ile Özalp'ın Çırakköy köylerinde baraj mağduru olan ailelerin devlet tarafından yaptırılan Yeşilköy'e yerleştirildiğini anlattı. Konutlarının geçen yıl yapılan törenle kendilerine teslim edildiğini, ancak tahsis edilen topraklarının hale verilmediğini söyleyen Akçakaya "Tapularımız çıkmadığı için önüne gelen herkes buraları talan ediyor. Bir zamanlar yılda 50-60 ton elma alınabilen ağaçların büyük bölümü susuzluktan, hastalıklardan kurudu, kesilerek götürüldü. Eğer tapularımız çıksaydı ve herkesin arazisi belli olsaydı gelip toprağımıza sahip çıkabilirdik. Arazimizin hemen yanından geçen dere yatağından kum çıkaranlar, kontrol yapılmadığı için ağaçlık alanları kazmaktadırlar. Su içinde ve kumlar arasında köklerinden sökülmüş ağaçları görmek mümkündür. Kum çıkaranlar söktükleri ağaçları gizleme çalışıyorlar. Açıkçası sahipsiz arazimiz talan ediliyor. Bayındırlık İl Müdürlüğü arazinin paylaşımı konusunda teknik eleman yetersizliğinden yakınıyor. Burada eleman yoksa başka illerden getirilsin. Hem bizim arazimiz talan edilmesin, hem de milli servet olan bu bölgede işletilsin bizi de ülkeye de katkı sağlasın. Her aileye 30 dönüm olarak verilecek arazimizi 2 yıldır bekliyoruz" dedi.

"ÜLKEYE DE BİZE DE YAZIK DEĞİL Mİ"
Mahmut Gündoğdu isimli köylü ise hem Sarımehmet barajı hem de kendilerine tahsis edilen arazilerinin yıllardır dağıtılmaması için iki ayrı mağduriyet çektiklerini anlattı. Konutlarının teslim edilmesine rağmen arazilerini bugün yarın diye yıllardır beklediklerini anlatan Gündoğdu "Burada 2 senedir kalıyoruz ama arazilerimiz verilmedi. Bu yüzden ekip biçemiyoruz, hayvan besleyemiyoruz. Kuru bir afet konutları bölgesinde günümüz boşu boşuna geçiyor. Biz ekmeye, biçmeye ve üretmeye alışığız. Ekilecek toprak, hayvanları otlatacak mera olmadığı için birçok aile köyden konutlara gelmedi. Buraya 78 aileden sadece 60'ı geldi, 18 ev boştur. Birçok konut bu yüzden boş bekliyor. Buraya gelip ne yapacaklar ki? Yıllar önce Ziraat Meslek Lisesi öğrencileri tarafından eğitim ve deneme alanı olarak kullanılan, yüzlercesinin dikildiği, tonlarca ürün elde edilen ağaçlar şimdi tek tek kuruyor. Bu alan içinde araziyi korumak ve sulamak için yapılan binalar yıkılmış durumda. Öğrencilerin, büyük emekle yetiştirdiği bu meyve ağaçlarına yazık değil mi ? Ülkeye de bize de yazık değil mi? Bu alanı talan eden, ağaçları kesen çevredeki köylüleri uyarıyoruz. Ancak bize 'Tapunuz var mı, ne hakla karışıyorsunuz?' dediklerinde yapabileceğimiz hiçbir şey yok. İleride tartışmalar, kavgalar çıkabilir" diye konuştu.

Bayındırlık İl Müdürlüğü yetkilileri ise konu üzerinde teknik çalışmaların sürdürüldüğünü, geliş bir alanı kapsayan arazilerin eşit değerde vatandaşlara kısa sürede dağıtımının sağlanacağını belirttiler.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 12:57:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?