2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Orgeneral Mustafa Muğlalı davası

Hüseyin Uzuntaş isimli vatandaşın, Van'ın Özalp ilçesinde bulunan 3. Hudut Tabur Komutanlığı Kışlası'nın isminin Orgeneral Mustafa Muğlalı olarak değiştirilmesine ilişkin Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava 'Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin görev alanında olduğu' gerekçesiyle reddedildi.

Uzuntaş'ın avukatları Dinçel Aslan ve Zeki Yüksel, Dimet İş Merkezi'nde bulunan bürolarında ortak basın toplantısı düzenleyerek, karara tepki gösterdiler. Davanın süreci ile ilgili bilgi veren Aslan, 1996 yılında Özalp 3. Hudut Tabur Komutanlığı'na verilen Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın isminin kaldırılması için müvekkilleri Hüseyin Uzuntaş'ın Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtıklarını belirtti. İptal davasının gerekçesinde 'İsmin kamu yararı teşkil etmediğini, hukuka aykırı bir durum arz ettiği ve bu nedenle hayatını kaybeden insanların çocukları ve torunları için onur kırıcı olduğu göz önünde bulundurularak' bu ismin kaldırılmasını talep ettiklerini kaydeden Aslan, fakat davalı olan Milli Savunma Bakanlığı'nın mahkemeye sunduğu savunma dilekçesinde 'Bölgede başarılı hizmetlerde bulunmuş, garnizonun kurulmasından katkıdan bulunmuş ve hayattan olmayan komutanlar ile Kurtuluş Savaşı'ndan görev almış ve o bölgede anıları bilinen komutanlarla o bölgede yapılmış savaş isimleri garnizona verilebileceğini' belirttiğini kaydetti.

Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda dosyaya görevsizlik kararı verildiğini de anlatan Aslan, görevsizlik kararı gerekçesinde ise Mustafa Muğlalı'nın asker kişi olmasında ve aynı zamanda askeri hizmetlerde bulunması göz önünde bulundurularak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin bu konuda görevli olduğuna karar verildiğini kaydetti. Aslan, "Biz de 30 gün içerisinde Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin görevsizlik kararına karşılık Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunacağız. Danıştay bu konuda yerel mahkemenin kararını onarsa dosya Ankara Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gidecek. Eğer bu mahkeme kendini görevli görürse gerekli kararı verecektir. Kendini görevli görmez ise dosya uyuşmazlık mahkemesine gidecek ve bu mahkeme karar verecektir. Biz bu konuda olayın askeri hizmete ilişkin olmadığını düşünüyoruz. Çünkü askeri hizmet için kamu yararı olması gerekir. Halbuki bu dava dosyasında açıkça anlaşıldığı üzere mahkumiyetine kararı verilmiş ve aynı zamanda askerlikle ilişkisi kesilmiş bir kişinin isminin kışlaya verilmesinin hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 16:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
esra kasar IP: 78.163.57.xxx Tarih : 24.07.2008 22:44:39

kesinlikle bu davayı destekliyorum 33 kişiyi sırf ibretlik olsun gibi bahaneyle öldüren mustafa muğlalının komutanlığa isiminin verilmesi,mezarının şehitlik kısmına alınması, yerine bence bu kişinin o insanlara yaptığı zulmün ibret olarak verilmesi gerekiyor!