5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Örnek gösterilecek girişimci

Van'ın Gevaş ilçesinde hiçbir kredi almadan kendi imkanlarıyla 120 dönümlük arazide sebze yetiştiren çiftçi 27 işçiyi de istihdam sağladı.


Van'ın Selimbey Mahallesi'nde ikamet eden Feremez Bayram adlı çiftçi, yıllardır başka illerden Van'a kamyonlarla sebze taşıyarak geçimini sağladığını, ancak 4 yıldır Gevaş'ta kiraladığı arazide sebze ürettiğini söyledi. Amacının kazanmaktan ziyade vatandaşları uyandırmak olduğunu belirten Bayram,"Ben yıllarca Adana, Mersin ve Tokat illeri başta olmak üzere birçok ilden Van'a kamyonumla sebze taşıdım. Hep başka illerde kalıyordum. Bu nedenle başka illerden sebze almak yerine kendi memleketimizde üretmeye karar verdim. Çünkü bizim topraklarımız verimli suyumuz da bol. Biz neden kendi ihtiyacımızı karşılamıyor hatta diğer illere biz neden ihraç etmiyoruz düşüncesinden yola çıkarak Gevaş'ta 120 dönümlük araziye sebze ektim. Amacım kazanmaktan ziyade vatandaşlarımızı uyandırmaktır. Çünkü biz yıllardır her şeyimizi dışardan alıyoruz. Eğer ben bunu yapabiliyorsam herkeste yapabilir" dedi.


Devletten hiçbir kredi almadan kendi imkanlarıyla sebze yetiştirdiğini ve ektiği alanı yağmurlama sistemi ile suladığını belirten çiftçi Bayram, şunları söyledi:
"Ben de devletin tüm çiftçilere sağladığı destekten faydalanmak amacıyla Van İl Tarım Müdürlüğü'ne bir proje sundum. Ancak tesisatı arazimin yanındaki bahçede kurmam nedeniyle değiştirme zamanım olmadı. Bu nedenle projem kabul edilmedi. Arazide domates, marul, yeşil fasulye ve kabak ekerek vatandaşların hormonsuz sebze tüketimini sağlamaya çalışıyorum. Bu sayede 27 kişinin istihdamını da sağladığım için mutluyum.


Arazisindeki 50 dönümlük bir bölüme sadece domates ektiğini belirten Bayram, domateslerin bağlandığı kamışların ise özel olarak Mersin'den getirildiğini söyledi. Bayram ektiği sebze tarlasının kendisine 200 bin TL'ye mal olduğunu sözlerine ekledi.


Öte yandan kendisine iş imkanı sunduğu için şükranlarını dile getiren Fadime Akdağ adlı işçi ise, "Ben 3 aydır burada çalışıyorum. Bizlere iş imkanı sunduğu için Feremez Bayram'a teşekkür ediyoruz" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 15:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?