2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Oruç tutamayan fidye verecek

Van İl Müftüsü Osman Artan, oruç tutması durumunda sağlığı tehlikeye girecek vatandaşların fidye vermesi gerektiğini söyledi. 

İslam dini tarafından tehlike arz edecek hastalığı bulunanlara oruç yerine fidye verilmesinin uygun görüldüğünü belirten Müftü Osman Artan, ancak bunun güvenilir bir doktor tarafından uygun görülmesi halinde mümkün olacağını belirtti. Müftü Artan, hasta olan bir kimsenin oruç karşılığı olan fidyeyi muhtaçlara vermesi gerektiğini belirterek, "Kişinin bir rahatsızlığı varsa ve oruç tutması o kimseyi rahatsızlandırıyorsa o zaman oruç tutmamalıdır. Ancak rahatsızlığı geçici ise sağlıklı olduğu bir zamanda oruçlarını kaza etmelidir. Üzerine oruç farz olan bir kimsede şeker, kalp, tansiyon veya bir başka hayati tehlike arz eden bir hastalık varsa ve doktorda o kimsenin oruç tutmamasını öngörüyorsa, kişi oruç tutmamalıdır. Ancak orucun karşılığı olan fidyeyi vermelidir" dedi. 

Fidye ve fitre kavramlarının karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Artan, fidyenin tutulamayan orucun karşılığı fakirlere verilen miktar olduğunu kaydetti. Artan, "Rahatsızlığı nedeniyle oruç tutamayan bir kimse tutmadığı her oruç için en az 6 YTL'yi bir fakire vermek zorundadır. Ramazan ayı boyunca oruç tutamayan bir kimsenin vermesi gereken toplam fidye miktarı en az 174 YTL'dir. İsteyen vatandaşlarımız fazlada verebilir. Fidyenin imkan varsa Ramazan ayı içerisinde verilmesi gerekir. Yine en uygun fidye verme şekli Ramazan ayında günü gününe vermektir. Fidye verirken önemli olan bir nokta da taban rakam olan 6 YTL'yi bölmeyerek en az bir kişiye vermektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 17:49:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?