7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Otlu peynirin kalitesi arttı

YAYLALARIN AÇILMASI OTLU PEYNİRİN KALİTESİNİ ARTIRDI

Van'da bu yıl tüm yaylaların hayvancılığa açılması otlu peynirin kalitesini artırdığı gibi fiyatını da düşürdü.

Lezzeti dağlardan toplanan çeşitli bitkilerden gizli olan otlu peynirin fiyatı düşüyor. Geçen yıl aynı dönemde kilosu 6 ile 7 lira arasında değişen Van yöresine has özelliği olan sirmo, mendo ve hellız gibi bitkilerin katılımı ile üretilen peynirin kilosu bu yıl 5 liradan satılıyor.

Yaylaların hayvancılığa açılmasıyla birlikte Van'a has olan otlu peynirin hak ettiği değeri yeni yeni görmeye başladığını dile getiren Süleyman Ayan isimli peynir satıcısı, yıllardın kullanılamayan yaylaların açılmasıyla birlikte artan süt üretiminin peynir fiyatlarını düşürdüğü gibi bol bitki çeşidinin bulunduğu yüksek kesimlerde otlanan hayvanlardan alınan sütten yapılan peynirin kalitesini de artırdığını söyledi.

Bu yıl yağışların bol olmasıyla birlikte otlu peynire aroma özelliği katan sirmo, mendo ve hellız adı verilen otların da fazla olduğunu belirten Ayan, "İlkbaharda sütün ve otun bol olduğu dönemlerde üretilen peynire katılan sirmo, hellız ve mendo peynire ayrı bir lezzet katıyor. Peynir, en lezzetli halini mayalanma aşamasında kazanıyor ve mayalanma işleminden ancak 2-3 ay sonra yeme kıvamına geliyor" dedi.

Birçok yörede otlu peynir çeşidi olduğunu da anlatan Ayan, ancak Van'ın otlu peynirine olan ilgiden dolayı taklitlerinin yapıldığını savundu.

YAYLALARIN AÇILMASI OTLU PEYNİRİN KALİTESİNİ ARTIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2010 Perşembe 14:34:01
Güncelleme :20 Mayıs 2010 Perşembe 16:23:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?