5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Özalp'ta kanser konulu konferans

Van'ın Özalp ilçesinde, 'Kanserle Savaş Haftası' etkinlikleri çerçevesinde kadın ve öğrencilere yönelik meme kanseri ile sigara ve uyuşturucunun zararları anlatıldı.

Özalp Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından organize edilen etkinliklerin ilki Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Devlet Hastanesi Başhemşiresi Derya Salman tarafından uygulamalı olarak kadınlara meme kanseri hakkında bilgi verdi.

Salman, az sayıda kadının katıldığı bilgilendirme toplantısında meme kanserinin nedenleri, hastalığın tespiti ve tedavisi hakkında maket üzerinde uygulamalı olarak anlattı. Ayrıca rahim ağzı kanseri hakkında da bilginin aktarılan Salman, kadınların sorunlarını da cevaplandırdı.

Daha sonra Özalp Anadolu Lisesi'ne geçen sağlık ekibi öğrencilerle bir araya geldiler. Van Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Sorumlusu Elif Gözel, öğrencilere sigara ve uyuşturucunun zararları hakkında bilgi verdi. Sinevizyon desteği ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında öğrenciler ilginç sorular da yöneltti. Doktorların sigara içtiği halde hastalara sigara içmemeleri konusunda telkinde bulunduklarını söyleyen öğrenciler, bu yüzünden sigaranın zararının hafife alındıklarını kaydettiler.

Öğrencilerin ilginç soruları ile karşı karşıya kalan Gözel, kendisinin sigara kullanmadığını dile getirerek, "Sigarada 4 bin adet zehirli madde mevcuttur. Dünyada her yıl 4 milyon, günde 11 bin, her 8 saniyede ise 1 kişi sigaraya bağlık hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir. Sigara içerisinde bulunan nikotin bağımlılığa yol açmakta, buna karşı koyamayanlar da erken yaşta hayatını kaybetmektedir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 10:26:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?